Det handlar om drygt 16 procent av alla begravningar, som sker i kista. Så ser det ut över landet och så också i Norrköping, visar statistik som Nyhetsbyrån Sirén tagit del av.
Den här nivån förväntas vara stabil en tid framöver, enligt Svenska kyrkogårds- och krematorieförbundets vd Jan Olov Andersson.
– Inte minst får vi i det mångkulturella Sverige fler och fler äldre från andra religioner som är främmande för kremering, säger han till Nyhetsbyrån Siren.
Sverige är ett av de länder i världen där flest avlidna kremeras. Men det har inte alltid varit så.
– Kyrkan var till en början motståndare till de kremationsföreningar, som bildades från 1800-talets slut och framåt. Man kan fortsatt se att jordbegravningarna är vanligare i vissa traditionellt religiösa miljöer, men idag är det väldigt få som motsätter sig kremationer utifrån den aspekten, säger Jan Olov Andersson.
Dagens gravskick domineras inte minst av mer praktiska behov, något som den ökade populariteten för exempelvis minneslundar och askspridning över havet visar på. Minneslundar finns numera även för kistor, berättar Jan Olov Andersson.
– Vi lever mer ambulerande och rörliga liv idag. Familjegravarna blir inte är lika viktiga längre när barn och föräldrar ofta finns på olika orter. Det är en utveckling som speglar samhället, säger han.