Par döms för grova bedrägerier

Paret hyrde dyra bilar under falskt namn och tänkte montera bort gps:erna och föra ut bilarna ur landet.

Hybilarna skulle säljas utomlands.

Hybilarna skulle säljas utomlands.

Foto: ANDREAS APELL / TT

Bedrägeri2019-10-31 06:45

 Men innan dess passade de på att bo gratis på hotell under sommaren. Räkningarna skickades till de företag som mannen uppgavs sig vara i från. Nu har de fått sin dom.

Paret, som är i 20-årsåldern ska ha träffats under sommaren, tidigare samma sommar ska mannen ha utsatts för en misshandel, som polisanmäldes, av tre personer bland annat en "Allan".

Allan ska ha lånat ut pengar till mannen som mannen inte kunde betala tillbaka tillräckligt fort. Han blev d hotad av "Allan" och det var då han började begå brotten. Att kvinnan var med var för att körkortet han fått tag i var utställt på en kvinna.

– Det var han som gjorde bokningarna på nätet och talade om var bilarna skulle hämtas. De skulle föras ut ur landet efter att gps-mottagarna monterats bort, säger kvinnan i förhör.

Hon fick aldrig några pengar för det hon gjorde och om de åkte fast hade han sagt till henne att skylla på en "Allan".

Eftersom mannen var hotfull och hade visat ett foto på hennes föräldrahem blev hon rädd och kände sig tvungen att göra som han sa.

Enligt mannen skulle han träffa "Allan" för att pratat om skulden.

– I bilen satt också en kompis till honom som höll en kniv mot min hals under bilfärden. När vi kom fram till ett skogsparti mötte vi två personer till, den ene hade en pistol och den andre en kniv som de hotade mig med.

För att försöka få ihop pengar ringde han till kompisar och till sin mamma som såg hur han hotades med pistol och ska ha tvingats att lämna över familjens Audi till utpressarna.

Paret ska även ha tecknat mobilabonnemang och hämtat ut mobiler i andra personers namn, samt sålt mobiler på nätet utan att leverera dem.

Mannen förekommer sedan tidigare under 10 avsnitt i polisens belastningsregister. Han dömdes i september 2015 för bland annat rån och försök till rån till fängelse i ett år och tre månader. Därefter har han vid flera tillfällen dömts bland annat för grov olovlig körning.

Han döms nu för grovt bedrägeri och urkundsförfalskning samt för grov olovlig körning till fängelse i ett år och sex månader.

Kvinnan förekommer under två avsnitt i belastningsregistret, dels en straffvarning, dels ett strafföreläggande - båda gällande ringa narkotikabrott. Hon döms till skyddstillsyn för grovt bedrägeri och urkundsförfalskning.

Paret ska även betala skadestånd till biluthyrarna, hotellen och de personer som köpt mobiltelefoner de aldrig fått.

Karta: Norrköpings tingsrätt
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!