Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

De nekar till brott

Under onsdagen inleddes huvudförhandlingen i det omfattande bedrägerimålet där flera personer misstänks för att under januari 2013 - januari 2014 lurat av småföretagare runt om i landet drygt 5 miljoner kronor genom bluffakturor.

Rättegången inledd. Rättegången mot de misstänkta i den gigantiska bedrägerihärvan inleddes under onsdagen och beräknas pågå till den 15 juni.

Rättegången inledd. Rättegången mot de misstänkta i den gigantiska bedrägerihärvan inleddes under onsdagen och beräknas pågå till den 15 juni.

Foto: Åsa Hanell

BEDRÄGERI2017-02-15 19:00

Några av de första som polisanmälde bluffakturorna var två kvinnliga företagare, det var under våren 2013, därefter ökade anmälningarna och var snabbt uppe i ett 70-tal. Under hösten kunde bedrägeriroteln i Norrköping se ett mönster och man ser även att det fortsätter komma in stora summor pengar på de misstänkta bolagens konton under pågående förundersökning. Konton som tillhörde en 63-årig Norrköpingsbo. Tillsammans med en kvinnlig partner är det han som står för den ekonomiska biten, enligt kammaråklagare Thomas Ramstedts sakframställan.

I toppen av de två nu misstänkta bolagen finns förutom de två personer som står för bolagen tre chefer, en administratör samt sex telefonförsäljare.

Genom att ringa upp utvalda småföretagare och påstå att de har ingått avtal om att finnas med under de två företagen Svensk Företagsinfo och Lokala telefonkatalogen på nätet, har man antingen hotat med Kronofogden för att få betalt för pågående tjänst eller för att avsluta tjänsten.

– Försäljarna har enligt målsägande varit mycket aggressiva och påstridiga i sin framtoning och många har till slut valt att betala för att inte riskera att hamna hos Kronofogden, säger kammaråklagare Thomas Ramstedt.

Samtliga åtalade förnekar brott och Norrköpingsbons advokat Mikael Abrahamsson hoppas på en frikännande dom.

– Min klient har lånat ut ett bolag plus bankkonton eftersom han blev sjuk strax efter att han startat det. Han visste att de skulle ägna sig åt telefonförsäljning, och det var också det han själv använde sitt bolag till innan han blev sjuk.

Några närmare frågor om vad för slags telefonförsäljning det rörde sig om ställdes inte.

– Min klient försäkrade sig om att momsredovisning skulle skötas korrekt, några ytterligare frågor har det inte funnits anledning att ställa, säger Mikael Abrahamsson.

Läs mer:Rättegången inleds

Målet som är mycket omfattande, flera av advokaterna hade stora resväskor med material med sig, kommer att hålla på till mitten av juni. Under tiden pågår en parallell utredning av Norrköpingsbon, ett ärende som ekobrottsmyndigheten handhar.

– Jag kommer direkt efter den här avslutade förhandlingen företräda min klient även där under de sju dagar som den rättegången beräknas pågå, eftersom de olika utredningarna går i varandra. Och ja det är mycket omfattande utredningar. Förutom mina två resväskor här har jag nio flyttkartonger med handlingar i bilen, säger Mikael Abrahamsson.

Målet omfattar:

Två bolag: Tradepool Nordic AB/Svensk Företagsinfo och Creativ XJ/Lokala telefonkatalogen.

501 målsägare.

12 åtalade misstänkta för bland annat grovt bedrägeri, försök till grovt bedrägeri och urkundsförfalskning i ett fall.

665 fullbordade brott om 5 072 968 kr.

92 försöksbrott om 628 977 kr.

Rättegången inleddes den 15 februari och beräknas pågå till och med den 15 juni.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!