För tredje året i rad utser Svenska Fotbollförbundet årets barn- och ungdomsförening i Sverige. Syftet från förbundet är att sätta fokus på den goda föreningsmiljön och vad som kännetecknar en kvalitetsförening. Kriterierna är riktlinjer och värderingar tagna ur ”Mål och Strategi 2013-2017” för svensk fotboll, fotbollens spela, lek och lär, inriktnings-PM svensk fotbolls föreningsutveckling samt Svenska Fotbollförbundets spelarutbildningsplan.
I Östergötland valdes Finspångs FK till bästa klubb.
– Utmärkelsen är ett kvitto på att vi är på rätt väg. Det är viktigt med en bra ungdomsverksamhet. Vi sätter spelarna i centrum, försöker ha så bra träningar som möjligt och påpekar vikten av att alla följer spelarutbildningsplanen, säger FFKs sportchef och ungdomsansvarige Stefan Strandberg.
– Genom att Stefan fick rollen som både sportchef och ungdomsansvarig kunde klubben knytas ihop på ett mycket bättre sätt, betonar FFKs ordförande Lars Cederulf.
Finspångsklubben tänker inte slå sig till ro efter att ha prisats, utan fortsätta utvecklingen.
– Jag har varit runt hos alla lag och intervjuat spelare och ledare. Jag har intervjuat spelarna separat för att höra deras åsikter om hur allt funkar, kring till exempel matcher och träningar. När det gäller de yngre åldersklasserna har jag gjort gruppintervjuer. Vi är där för barnens skull, poängterar Stefan Strandberg.
FFK har elva ungdomslag och totalt 505 medlemmar.
– Genom att bygga upp ungdomsverksamheten kan vi på sikt förbättra seniorfotbollen. Vi är en breddförening som måste försörja oss underifrån, säger Lars Cederulf.
Klubben har ett integrationsprojekt som utmynnat i att uppemot 25 personer tränar fotboll på Hårstorpsområdet en gång i veckan.
– Det är barn och ungdomar i åldern 6-14 år från Syrien, Afghanistan, Irak, Eritrea och Somalia. Vi har en kille, Hassan, som redan som 18-åring vet att han vill bli fotbollstränare. Han ska utbildas under ledning av Ari Heikki, berättar assisterande tränaren Antero Lyhykäinen.
Lars Cederulf understryker att detta är en bra väg att få in folk i svenska samhället.
– Tanken är att vi ska släppa in alla människor i klubben. Vi har en jättebra dialog med ordföranden i islamiska föreningen i Finspång. Vi vill ta en aktiv del för ökad integration. Målet är att så många som möjligt ska slussas ut i vår eller någon annans klubbs ordinarie verksamhet. Då blir varje individ en ny viktig kugge i vårt samhälle, konstaterar Lars Cederulf.