Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Norrköping en av få med skolrutin

Norrköping är en av ganska få kommuner i Sverige som har en aktuell nedskriven rutin för att se till att barn i skyddat boende får gå i skolan. ”Det är jätteviktigt”, säger Maja Höjer, enhetschef för Frideborg.

Jätteviktigt. Att det finns en rutin för hur barn på skyddat boende ska gå i skolan är väldigt viktigt, menar Maja Höjer, enhetschef på Frideborg.

Jätteviktigt. Att det finns en rutin för hur barn på skyddat boende ska gå i skolan är väldigt viktigt, menar Maja Höjer, enhetschef på Frideborg.

Foto: Michael Svensson

BARN2018-03-11 07:00

I mer än 20 års tid har Frideborg arbetat mot våld i nära relationer. Verksamheten hjälper och stöttar kvinnor, män och barn som på olika sätt har upplevt, utsatts för eller utövat våld. Omkring 50 barn bor på Frideborg varje år, varav 10-15 går i grundskolan. Men då barnen kan sägas ”följa med” den förälder – oftast mamman – som behöver skydd hos Frideborg, är det inte alltid barnens intressen tillvaratas.

– Det är oftast mamman som är placerad och barnen som följer med. Det betyder att barnen inte har rätt till någon uppföljning. I praktiken kanske man tar tillvara barnens intressen, men det finns ingen bra uppföljning, säger Maja Höjer.

Men genom att bland annat ha en skriven rutin för att se till att barnen som bor där får gå i skolan, är det något som verkligen fungerar bra i Norrköping.

– Vi har rutiner vilket gör att barnen brukar komma igång i skolan inom ett par veckor, säger Maja Höjer och berättar att det finns ett gott samarbete mellan personal på Frideborg och skolorna i stan.

Detta är Norrköping ganska ensamma om att ha i Sverige; enligt siffror från Socialstyrelsen, som baseras på undersökningen ”Öppna jämförelser: Våld i nära relationer 2017”, har endast 14 procent av kommunerna runt om i landet en nedskriven rutin för detta. En intakt siffra jämfört med året innan.

– Man kan undra varför det inte händer så mycket på det här området, men flera kommuner har sagt att de arbetar med att ta fram rutiner, säger Jelena Corovic, utredare på Socialstyrelsen, till Nyhetsbyrån Siren.

I mitten av januari lämnade regeringens särskilda utredare över förslag till barnminister Åsa Regnér (S) på hur barn i skyddade boenden kan få mer stöd. Och just nu finns utredningen ”Ett fönster av möjligheter” ute på remiss. Norrköpings kommun är en av de svarande remissinstanserna och här tas saker som skolgång, hälso- och sjukvård och hur man ska göra med vårdnad och umgänge upp.

– Vi tycker att det är en bra utredning som stärker barnens rätt och tar tillvara deras intressen. Förslaget är att det ska mynna ut i olika lagändringar, säger Maja Höjer och avslutar:

– Det rör 3 000 barn i Sverige varje år. Det är till exempel jätteviktigt att barn får gå i skolan oavsett var i landet de är.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!