Behovet av kontaktfamiljer är fortsatt stort i Norrköpings kommun. I dagsläget väntar ett 40-tal barn på att bli matchade med kontaktfamiljer. Det barn som väntat längst har stått i kö sedan 2018.
Två personer som blivit kontaktföräldrar är Tanja Kaitaniemi och Tomas Nordebrink. När de träffades hade båda gått i tankar att bli kontaktföräldrar. Men som heltidsmusiker var det svårt att få tiderna att passa in. Efter att ha funderat ett tag så matchades de till slut ihop med ett barn som nu bor hos dem en helg i månaden.
– Det vanligaste är att man är kontaktfamilj varannan helg, något som vi inte hade möjlighet till när vi blev kontaktfamilj för 1,5 år sen. Samtidigt var vi fortfarande intresserade av att ställa upp på något sätt, säger Tanja.
– Vi förklarade hur vår situation såg ut till familjehemsenheten men de blev glada över att vi kunde tänka oss ställa upp över huvud taget med tanke på den brist som finns, tillägger Tomas.
Tomas berättar att han under sin tid som tågförare i Stockholms tunnelbana såg mycket elände, något som fick honom att vilja engagera sig och bidra i sociala frågor som utsatthet. Tanja berättar i sin tur hur hon under perioder av sin uppväxt hade behövt det externa stöd som en kontaktfamilj kan erbjuda, men hur det inte fanns tillgängligt för henne. Tomas och Tanjas gemensamma intresse för sociala frågor ledde in dem på spåret att bli kontaktföräldrar.
Tanjas två döttrar har också blivit en del av kontaktfamiljen, något som både Tanja och Tomas tyckte var viktigt för deras kontaktbarn.
– Vi pratade med mina döttrar innan vi tog beslutet och de var helt med på idén från början. Vi skulle ha kunnat ha vårt kontaktbarn här under helgerna när mina döttrar inte var här, men det kändes bra att kunna ge barnet två systrar medan hen är här, säger Tanja.
Linnéa Govik, socialsekreterare på familjehemsenheten på Norrköpings kommun, berättar hur situationen med att placera alla fall som landar på enhetens bord är ansträngd, trots att personalstyrkan ökat.
– Personalstyrkan för att hitta kontaktfamiljer har blivit större men vi har fortfarande för få resurser för att hinna behandla alla ärenden i god tid, säger Linnéa Govik.
Familjehemsenheten tar emot minst ett ärende i veckan gällande barn i behov av kontaktfamiljer. Antalet tillgängliga kontaktfamiljer är förhållandevis lågt samtidigt som en stor del av urvalsprocessen är att kontaktfamiljen och barnet passar bra tillsammans. Att inte få stödet kontaktfamilj i tid kan innebära stora konsekvenser för barnet och dess familj. Ibland leder det till att barnet måste flytta till ett familjehem.
– Samtidigt som det finns flera faktorer bakom att så många barn tvingas vänta så länge så är bristen av kontaktfamiljer ett problem som måste uppmärksammas mer. Man behöver så frön i människor så att de ser att det finns ett behov av stöd.
Tanja och Tomas vill uppmana andra som går i tankarna att bli kontaktföräldrar att våga ta steget.
– Om man känner sig nyfiken eller intresserad så uppmanar jag till att åtminstone prata med familjehemsenheten. Jag tror att många oroar sig över att de ska matchas med någon där det inte alls känns rätt. Man kommer aldrig hamna i en situation där man känner sig tvungen att ta ett uppdrag som inte känns bra, avslutar Tanja.