Hur hindra "fyllebad"?

Bad och alkohol är en mycket dålig kombination. Därför har Trygg-Hansa nu placerat ut alkomätare vid ett antal bad denna sommar – bland annat vid Ensjön utanför Norrköping.

Blås. Nu finns "Alkobojen" tillgänglig på Grönviksbadet i Ensjön för att påminna om att bad och alkohol är en ovanligt dålig idé.

Blås. Nu finns "Alkobojen" tillgänglig på Grönviksbadet i Ensjön för att påminna om att bad och alkohol är en ovanligt dålig idé.

Foto: Fredrik Persson

Badsäkerhet2017-06-21 12:00

Det är midsommar om bara några dagar och som de flesta vet handlar det om en helg där alkoholhaltiga drycker flödar på många håll. Det är nog heller inte ovanligt med bad – åtminstone om vädret är acceptabelt. Detta är dock en sällsynt dålig kombination: statistik från Svenska Livräddningssällskapet (SLS) visar att varannan person av de 115 som drunknade förra året hade alkohol i blodet. Man kan också konstatera att flest drunkningar sker under sommarmånaderna – trots det har hela 73 personer drunknat mellan januari och maj i år.

Detta är en av orsakerna till att Trygg-Hansa denna sommar har lanserat det förebyggande initiativet "Alkobojen" där man placerar ut alkomätare vid 12 badplatser runt hela Sverige. På tisdagseftermiddagen fick också Grönviksbadet vid Ensjön som enda bad i Östergötland sitt exemplar.

– Urvalet av bad är baserat på kontakter med kommunerna runt om i landet, bland annat Norrköping. Vi har valt bad där det är mycket folk i rörelse och där det ofta har förekommit fester och dessutom har vi velat ha en geografisk spridning, berättar Alexandra Gahnström, talesperson för vattensäkerhet på Trygghansa.

Många som drunknar har alltså druckit innan och dessutom är attityderna hos den genomsnittliga svensken oroväckande: enligt en undersökning som Novus gjort på uppdrag av Trygg-Hansa har sex av tio svenskar badat efter att ha druckit alkohol och hela fyra av tio anser detta vara okej – fler män än kvinnor delar denna åsikt.

– Det är verkligen oroväckande. Dessutom verkar det som om många yngre människor har acceptans för alkohol och bad, det innebär att vi måste börja tidigt med att påverka attityder, säger Alexandra Gahnström.

Det här handlar i första hand om ett initiativ för att väcka den badades tankar när man ser bojen med alkomätaren.

– Så är det, vi vill få personer att tänka till lite extra när man tar ett bad men så kan man ju faktiskt mäta hur mycket alkohol man har i blodet. Det finns en alkomätare för Iphone och en för Android så man kan se resultatet i en app i sin mobil, upplyser Alexandra Gahnström som ser detta som en del i ett långsiktigt arbete.

– Alla de insatser vi och andra aktörer gör för att skapa diskussion och påverka hoppas vi bidrar till att minska antalet drunkningsolyckor på sikt men som alltid när det gäller attitydsfrågor gäller det att vara uthållig.

Här finns Alkobojen

Ribersborg, Malmö

Tylösand, Halmstad

Böda Sand, Öland

Kallis, Gotland

Askimsbadet, Göteborg

Grönviksbadet, Norrköping

Lyssnaängsbadet, Uppsala

Lögastrand, Västerås

Bettnesands Havsbad, Umeå

Surfbukten, Östersund

Hornsbergs strand, Stockholm

Tanto, Stockholm

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!