Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Här byggs elnät för miljarder

Nu är det slut på alla strömavbrott vintertid kring Skedevi och Hävla. Det hoppas i alla fall Vattenfall som totalt satsar tio miljarder i det svenska elnätet de kommande fem åren.

Christer Jakobsson lodar in så att stolparna hamnar rakt.
FOTO: TITTI OLOVSSON

Christer Jakobsson lodar in så att stolparna hamnar rakt. FOTO: TITTI OLOVSSON

Foto:

BACKETORP/HÄVLA2004-09-01 06:00
Tidigare under året har man byggt om sträckan Skedevi - Torpa, nu håller man på med etapp två sträckan Skedevi - Byle, där man går via Hävla och Backetorp.
- Det är en sträcka på sju kilometer till en kostnad av 2, 5 miljoner kronor, berättar Claes Andersson som är projektledare på Vattenfall service syd AB.

Ner i marken
Den gamla oisolerade ledningen byts ut mot en isolerad lina eller mot kabel. På vissa sträckor hängs den belagda luftledningen, BLL:en, upp i stolpar och där det är möjligt så grävs den ner i marken. Allt för att på bästa sätt motverka strömavbrott. Men någon hundraprocentig säkerhet ger det naturligtvis inte. Åskan kan slå ner i en stolpe till exempel.
Men om det nu, om alltså, strömmen skulle gå och mörkret och kylan sprida sig kring Hävla, kan man genom ett enkelt tryck på en knapp i Linköping få fram ström igen.
- Det har ju varit så att om strömmen har gått så har vi varit tvungna att åka ut till en station för att manuellt stoppa strömtillförsel från exempelvis Högsjö och i stället släppa på den från Hävla. Nu räcker det med ett knapptryck så får kunden tillbaka strömmen mycket fortare och vi slipper att åka iväg, säger Claes Andersson.
Sammanlagt så rör det sig om 681 kunder som ska få en säkrare strömförsörjning till priset av 22,3 miljoner kronor. Mycket pengar kan tyckas, men Vattenfall har haft stora kostnader i de här områdena. Dels betalar man ut 1 000 kronor för varje påbörjade 24 timmar som kunde varit utan ström och sedan kostar det att ha folk i jour. Sedan vill man säkert bättra på sitt rykte också.

Hårt som berget
En bit in i skogen håller montören Christer Jakobsson och maskinisten Hans Joelsson på att gräva och sätta fast stolpar i marken så att de har något och fästa de nya ledningarna i. Just när Folkbladet kommer har det tagit tvärstopp.
- Vi har stött på ett berg och det har vi inte räknat med, säger Christer Jakobsson.
När allt går som det ska och man inte stöter på något berg eller annan svårighet kan de sätta upp en stolpe med hängfäste för kabel i timmen.
- Det kan bli en sju stycken iallafall, säger Hans Joelsson.
- Annars blir det kanske bara tre fyra stycken, säger Christer Jakobsson.
Fram i november beräknas arbetet vara klart och förhoppningsvis kan alla elkunder i trakten se fram mot en ljus och varm vinter. I alla fall inomhus.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om