Media har på fredagen bjudits in till Näringslivsmässan och ett seminarium om den hållbara staden. Det är Norrköpings kommun som tillsammans med Eon utlovat en nyhet med bäring på Inre hamnen och när seminariet går mot sitt slut sticker Eons regionchef Björn Persson åt mediarepresentanterna ett pressmeddelande.
Det handlar om Eons hetvattencentral, ett oljeeldat reservkraftverk, i Inre hamnen – en byggnad som varit ett trätoämne i flera år. Kommunen har velat riva den i och med planerna för bostadsbyggande i området. Eon å sin sida har påpekat att kostnaden för en ny hetvattencentral ligger på minst 250 miljoner kronor och att den gamla byggnaden istället borde integreras i det nya, därför har man tagit ärendet till mark- och miljödomstolen – kort sagt har det varit en pågående konflikt under flera år.
Men nu är denna löst: Eons vd Stefan Håkansson förklarar från scenen att man i och med avtalet drar tillbaks allt vad gäller juridiska processer.
– Vi tycker att vi nu har kommit fram till en bra lösning. I dag går alltså hetvattenscentralen på olja och även om den kanske bara används 10 dagar om året så bullrar den och har utsläpp. Vi lägger ner den och bygger istället en ny som ska drivas med förnybara bränslen, berättar Stedan Håkansson.
Från kommunens sida är man nöjd att man nått fram till den här överenskommelsen.
– Vi har haft en dialog med Eon under hela tiden och jag känner dubbel glädje idag, säger Lars Stjernkvist (S), kommunstyrelseordförande till Folkbladet.
– Avtalet bygger på att Eon står för kostnaden av en ny anläggning, det kostar inget för kommunen. Sedan har vi också fått option att förvärva Eons fastigheter på den södra sidan av Strömmen när vi vill utvidga staden mer. Men det är på lång sikt och det är viktigt att tillägga att det förutsätter att vi hittar lösningar för verksamheten som finns där, säger Lars Stjernkvist.
Den nya hetvattencentralen är planerad att ligga i Ingelstad – öster om Poståkeriet.
– Kostnaden beror på vilken sorts anläggning det blir och hur vi lyckas med upphandlingen. Nu pågår detaljplanearbete för området och parallellt gör vi ett projekteringsarbete, berättar Björn Persson, regionchef för Eon.
– Vi räknar med att det kan stå klart 2020.
Det formella beslutet för avtalet tas i fullmäktige den 19 juni.