En tunna som man, trots att man packat ihop och plattat till varenda pappersförpackning mer än någonsin, får ta hjälp av hela kroppen för att få ner de sista soporna i, för att sedan räkna ned till nästa sophämtning. Är det något som känns igen? För ett hushåll med hemarbetande vuxna eller jag-håller-mig-hemma-med-lätta-symptom-medlemmar kan sopberget lätt öka så här i coronatider.
Vissa hem är säkerligen mer än välstädade efter flera veckors social-distans-rekommendationer, och de där överfulla skåpen och garaget som ingen orkat ta sig an på åratal, fått sig en rejäl urstädning. Något som renderar i ett par varv till återvinningen, där man knappast är ensam.
– Det är mer folk än vanligt där, säger Theres Stark, enhetschef VA och renhållning i Söderköping, och syftar på kommunens återvinningscentral:
– Jag tror att det är för att man har mer tid, och att många tänker nog att det är något man kan göra även när man är i karantän.
Hur det är på Returpunkterna i Norrköping är oklart. De drivs av entreprenören Suez på uppdrag av Nodra, men driftledaren på Suez har inte tid att svara på frågan om man upplever att fler kastar sopor nu. Enligt uppgift är dock upplevelsen från personalen på returpunkterna att besöken har ökat på senaste tiden.
Klart är att soporna från offentliga ställen och restauranger minskar i Norrköping.
– Folk är mera hemma och går inte lika ofta på restaurang. Så den typen av sopor har minskat, säger Anders Karlsson, affärsområdeschef och ansvarig för avfallshanteringen på Nodra.
I varken Söderköping eller Norrköping har man inte hört något om överfulla soptunnor och behov av tätare tömning från medborgare, utan turerna flyter på som vanligt.
– De flesta har ett sophämtningsabonnemang som klarar att man är mer hemma under ett par veckor, som över jul och på sommaren, menar Theres Stark.
– Vi upprätthåller leveransen och har inte heller upplevt några problem med personalbortfall. Allt rullar på fint, säger Anders Karlsson.
Där man dock märkt en förändring i Söderköping är att många valt att flytta ut till sina sommarstugor tidigare i år, vilket även påverkar sophanteringen i skärgården.
– Den bilden jag får från kundtjänst är att de som är i riskgrupp, och över 70 år, tänker att man lika gärna kan vara i karantän i sin sommarstuga, säger Theres Stark.
I skärgården startade perioden för sophämtning den 15 april. Behovet av sophämtning kom redan i slutet av mars. Det verkar dock som de flesta hade koll på detta, och någon nedskräpning på dessa platser är inget Theres Stark fått rapporter om.
– Man är nog mån om att inte skräpa ner.
Däremot har flera av de som "karantänar" i sina sommarstugor sett över sitt sophämtningsabonnemang, och utökat det:
– Det är många som bytt till åretruntabonnemang, vilket vi tolkar betyder att man tänker stanna kvar i sommarstugan även efter säsongen, i oktober, november, säger Theres Stark.
Det här är inget man upplever i Norrköping.
– Våra sommarabonnemang löper från vecka 19 till 38, så det är först nu som vi börjar hämta vid sommarstugorna, säger Anders Karlsson.
Tvärtemot Söderköping, tror han att antalet personer som åker till sina sommarstugor till och med kan minska i år.
– Folk har blivit avrådda att resa inom Sverige, så då kanske man låter bli att åka till sommarstugan.