Länsstyrelsen tar inte emot tips inom hela samhällssektorn. Det gäller tre speciella områden som länsstyrelsen har ansvar för i sitt dagliga arbete: produktsäkerhet, miljöskydd och förhindrande av penningtvätt och finansiering av penningtvätt.
Den nya funktionen har tillkommit eftersom det finns ett nytt visselblåsardirektiv från EU som Sverige har anpassat i en ny visselblåsarlag.
– Det nya direktivet ger ett bättre skydd och underlättar för dem som vill berätta om missförhållanden på sin arbetsplats eller om man stöter på något på annat sätt. Dessutom har kretsen vidgats som har rätt att rapportera utan att drabbas av repressalier. Praktikanter på en arbetsplats liksom volontärer och tillfälligt anställda omfattas också, berättar Suzi Pergel, HR-chef för avdelningen för verksamhetsstöd på länsstyrelsen. Hon berättar att man hittills inte fått in något ärende men funktionen är ju fortfarande ny.
På länsstyrelsens hemsida kan man läsa hur man ska gå tillväga om man upptäcker något som är fel på sin arbetsplats eller på annat sätt men inte vågar står öppet för det. Anonymitetsskyddet kräver speciella mått och steg eftersom länsstyrelsen är en myndighet där handlingar som kommer in också faller under offentlighetslagstiftningen. Därför får man utförliga instruktioner på hemsidan hur man ska gå tillväga.