Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Visselblåsare skyddas av länsstyrelsen

Länsstyrelsen i Östergötland tar nu emot tips från så kallade visselblåsare. Sedan den 17 juli är det fritt fram för både anställda och utomstående att under anonymitetsskydd rapportera om missförhållanden som man har upptäckt.

Sarah Wägnert Sjökvist, en känd visselblåsare. För drygt 20 år sedan lade hon grunden till bestämmelsen som kom att kallas lex Sarah

Sarah Wägnert Sjökvist, en känd visselblåsare. För drygt 20 år sedan lade hon grunden till bestämmelsen som kom att kallas lex Sarah

Foto: Joakim Ståhl/SvD/TT

Nyheter2022-08-12 19:30

Länsstyrelsen tar inte emot tips inom hela samhällssektorn. Det gäller tre speciella områden som länsstyrelsen har ansvar för i sitt dagliga arbete: produktsäkerhet, miljöskydd och förhindrande av penningtvätt och finansiering av penningtvätt. 

Den nya funktionen har tillkommit eftersom det finns ett nytt visselblåsardirektiv från EU som Sverige har anpassat i en ny visselblåsarlag. 

– Det nya direktivet ger ett bättre skydd och underlättar för dem som vill berätta om missförhållanden på sin arbetsplats eller om man stöter på något på annat sätt. Dessutom har kretsen vidgats som har rätt att rapportera utan att drabbas av repressalier. Praktikanter på en arbetsplats liksom volontärer och tillfälligt anställda omfattas också, berättar Suzi Pergel, HR-chef för avdelningen för verksamhetsstöd på länsstyrelsen. Hon berättar att man hittills inte fått in något ärende men funktionen är ju fortfarande ny. 

På länsstyrelsens hemsida kan man läsa hur man ska gå tillväga om man upptäcker något som är fel på sin arbetsplats eller på annat sätt men inte vågar står öppet för det. Anonymitetsskyddet kräver speciella mått och steg eftersom länsstyrelsen är en myndighet där handlingar som kommer in också faller under offentlighetslagstiftningen. Därför får man utförliga instruktioner på hemsidan hur man ska gå tillväga.  

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!