Vintertid är den mest normala tiden

Vintertid är den mest normala tiden. Det anser debattören i vart fall.

Vintertid är den mest normala tiden. Det anser debattören i vart fall.

Foto: Veronica Filipp/Läsarbild

Debatt2021-09-26 08:34
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Det är dags att avskaffa tidsomställningen två gånger om året och återgå till  normaltid hela året. Det vill säga att permanenta ”sommar”- eller ”vintertiden”. Om tidsomställningen avskaffas genom EU-beslut är det upp till varje enskilt medlemsland att bestämma vilken normaltid landet ska ha. 

Vi har ställt om våra klockor årligen sedan 1980 till vad som kallas sommartid, och ställt om klockorna tillbaka till normaltid på hösten.  Återställningen till normaltid sker i år sista helgen i oktober. Det betyder att vi har normaltid under fem av årets månader och ”sommartid” mer än halva året. Frågan om sommartid eller vintertid som normaltid ansvarar infrastrukturminister Tomas Eneroth för. Han har gett Statskontoret i uppgift att kartlägga samhällseffekter av tidsomställningen, bland annat folkhälsan. Omställning till sommartid tror man är positivt för folkhälsan, eftersom ljusare och varmare kvällar uppmuntrar till mer fysisk aktivitet. 

Ständig sommartid kan däremot inte vara bra för småbarnsföräldrar, som lämnar sina barn så tidigt som kl. 6 eller kl. 7 på morronen på fritis eller i förskolan. Det innebär att barnen tvingas upp en timma ”för tidigt” med sommartid. Vad talar för ständig ”vintertid” som normaltid och mot tidsomställning två gånger om året? Tidsomställningen stör den naturliga rytmen hos både människor och djur. Det kan ta flera veckor för människans biologiska klocka att komma i fas med den nya tiden, vilket även medfört sömnproblem. Vintertiden ger oss morgonsol under de mörkaste månaderna och vi behöver inte all den kvällssol som sommartiden ger oss.