Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Villapriserna allt dyrare: "Nära mångas smärtgräns"

Villapriserna i Östergötland har stigit med elva procent de senaste tre månaderna. Ökningen i Norrköpings kommun var drygt 13 procent.

Villapriserna i Östergötland har ökat näst mest i landet under de senaste tre månaderna.

Villapriserna i Östergötland har ökat näst mest i landet under de senaste tre månaderna.

Foto: Dennis Pettersson

Nyheter2021-07-09 13:00

Prisökningen på villor i Östergötland är näst störst i landet, enligt siffror från Svensk mäklarstatistik som analyserats av Länsförsäkringar fastighetsförmedling.

– Det exceptionella högtrycket på bostadsmarknaden har följt med in i sommaren och priserna ligger nu nära mångas ekonomiska smärtgräns. Eventuellt ser vi nu början till en avmattning på prisuppgången för både villor och bostadsrätter, vilket ökar risken för att bostadsköpare skjuter upp sin flytt i hopp om lägre priser längre fram, säger Marcus Svanberg, vd på Länsförsäkringar fastighetsförmedling, i ett pressmeddelande.

Under de senaste tolv månaderna har villapriserna ökat med 22,6 procent i Östergötland och 17 procent i Norrköping. Medelpriset per kvadratmeter ligger nu på 30 155 kronor i Östergötland och 34 388 kronor i Norrköping.

Bostadsrättspriserna har inte ökat lika mycket. Det senaste året har priserna på bostadsrätter stigit med 10,5 procent i Östergötland och 12,9 procent i Norrköping. Den som köper en bostadsrätt får i genomsnitt punga ut med 29 400 kronor per kvadratmeter i Östergötland och 28 369 kronor i Norrköping.

– När nu nio av tio svenskar bor i en kommun med bostadsbrist krävs politiska åtgärder för att öka rörligheten och därmed göra bostadsmarknaden mer hållbar. Omformulerade amorteringskrav, sänkt flyttskatt och kontantinsatsregler med hänsyn till bostadsköparens ekonomi gör det enklare för fler att byta bostad efter behov, säger Marcus Svanberg.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!