– Det här är de enda rapporterna vi har fått om den svarthuvade snigeln än så länge, säger Linnéa Carlzon, handläggare på Länsstyrelsen Östergötland.
Till helgen kommer därför Länsstyrelsen i Östergötland att åka ut till Krokek för att försöka kartlägga utbredningen. Med hjälp av specialtränade hundar kommer de att försöka spåra upp de nya sniglarna – som inte hör hemma här.
– Det är ett pilotprojekt där vi tar hjälp av hundar, säger Linnéa Carlzon.
Att låta specialtränade hundar sniffa upp sniglar är något som kollegorna på Länsstyrelsen i Västerbotten har använt sig av när det gäller att bekämpa de spanska skogssniglarna, det vill säga mördarsniglarna.
– Och nu tänke vi försöka göra detsamma med de svarthuvade, säger Linnéa Carlzon.
Vissa av de boende har gått och plockat 300 sniglar om dagen medan andra grannar inte har några sniglar på tomten. Krokeksborna reagerade på att sniglarna har svart huvud vilket inte de spanska skogssniglarna har.
Om villaägarna tidigare har haft vanliga mördarsniglar i trädgården har inte Linnéa Carlzon koll på.
Invasiva arter
är främmande växter eller djur som påverkar vår biologiska mångfald på ett negativt sätt. De kan rubba viktiga funktioner i ekosystemet vilket också orsakar stora samhällskostnader. Länsstyrelsen ansvarar för arbetet med invasiva arter i länet.