För detta vill alltså Fastighetsmäklarinspektionens disciplinnämnd nu varna mäklaren. Nämnden anser att mäklarens agerande omfattas av fastighetsmäklarlagens förbud mot handel med fastigheter. Den säger att ett en mäklare inte får bedriva handel med fastigheter. Det innebär för det första att mäklare inte får markandsföra egna objekt i sin mäklarverksamhet, men också att "förhållanden så som innehavstid och vinstsyfte tas i beaktande vid bedömning av om handeln omfattas av förbudet".
Det är det sistnämnda som disciplinnämnden anser har skett i det aktuella fallet. Mäklaren har köpt en fastighet av en säljare, för att bara några dagar senare sälja den vidare till en annan köpare för mer än två miljoner kronor högre pris, och därmed gjort en "ansenlig vinst", som nämnden skriver i sitt beslut.
I beslutet nekar mäklaren till att hen gjort sig skyldig till att bryta mot förbudet. Hen menar att hen länge letat efter en fastighet att investera i långsiktigt, och att hen skulle hyra ut den aktuella fastigheten. När köpet närmade sig, visade det sig att de hen tänkt hyra ut fastigheten till, i stället ville köpa den. Detta ska mäklaren ha informerat säljarna om, och justerade också upp priset. Enligt mäklaren ville säljarna sälja till just mäklaren och inte till de som hen tänkt hyra ut fastigheten till. Därför motsätter hen sig varningen. Hen hänvisar också till att detta handlar om en enstaka försäljning.
Att mäklare varnas för den här typen av förseelse är ovanligt, enligt Anders Astonsson, kommunikatör på Fastighetsmäklarinspektionen.
– Det här är den enda varningen hittills i år på grund av detta. 2018 var det ingen påföljd alls för just det. Vi hade fem ärenden uppe, men ingen av dem ledde till påföljd. 2017 hade vi inget sådant ärende uppe. Så man får säga att det är ovanligt.
Hittills i år har 45 varningar delats ut. Sju mäklare har fått sin registrering återkallad och 13 en erinran. Av dessa har fyra mäklare i Östergötland varnats i år.
– När någon får sin registrering återkallad så handlar det om stora överträdelser. Det är ovanligt, men sker ett par gånger om året. Det kan handla om att mäklaren har stora skulder eller har begått stora brott. Varningar är det vanligaste påföljden, följt av erinran, som är den lite lindrigare formen, säger Anders Astonsson.
Att nämnden beslutar att dra tillbaka mäklarens registrering, har inget med att mäklaren fått x antal varningar att göra, förklarar Anders Astonsson.
– Vi tittar på de varningar som mäklaren fått och bedömer från fall till fall om mäklaren är lämplig att utöva sitt yrke eller inte.
Fastighetsmäklarinspektionen, som är en statlig myndighet, ser gärna att såväl mäklare som konsumenter kontaktar dem om det är något man funderar på vid försäljning, om man exempelvis söker råd. Myndigheten får även in anmälningar från privatpersoner, samtidigt som man omvärldsbevakar sådant som exempelvis media tar upp ute i landet, och egeninitierar ärenden.
– Dessutom genomför vi en eller flera tematiska granskningar varje år, säger Anders Astonsson och exemplifierar med att man för några år sedan slumpmässigt valde ut mäklare när man granskade så kallade "lockpriser" i storstäderna.
Disciplinnämndens beslut har ännu inte vunnit laga kraft och mäklaren har fortfarande ett par veckor på sig att överklaga.