Vilket slags gatlopp hade socialtjänsten då fått löpa?

Statens myndighet IVO dömer i kraftiga ordalag ut hur Norrköpings kommun har hanterat sitt ansvar för flickan Esmeralda som i början av året hittades död i sitt föräldrahem.

Norrköping 15 oktober 2020 05:15
Detta är en ledarkrönika. Folkbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

IVO: s generaldirektör Sofia Wallström säger till myndighetens hemsida att man "har identifierat flera mycket allvarliga fel som bidragit till en katastrofal utgång."

Kammarrätten i Jönköping beslutade i september 2018 - mot socialnämndens vilja - att Esmeraldas omhändertagande skulle upphöra. Flickan dömdes alltså att flytta från det familjehem där hon dittills levt sitt korta liv för att flytta till sina föräldrar. Där hon enligt obduktionsprotokollet senare skulle avlida som "kraftigt undernärd och med 102 skador på kroppen, 4 narkotikaklassade preparat i och på kroppen, hjärnblödning, en bruten handled och lunginflammation."

Den här gången slutade det med en "bottenlös tragedi" för att citera kommunstyrelsens ordförande i Norrköping Lars Stjernkvist. En sådan här dag är det emellertid också viktigt att tänka på att det kunde ha slutat bra. Den tanken är extra viktig en sådan här dag då det i delar av pressen fullkomligt vräks ut beskyllningar och idiotförklaringar mot socialnämnden och socialtjänsten i Norrköping. Tänk tanken att det slutat bra, vilket kammarrätten, flickans juridiska ombud, föräldrarna och vänner till föräldrarna var övertygade om att det skulle göra; vad hade omdömet då varit om de socialsekreterare och socialpolitiker som idag släpas runt i spalterna som ansvariga för flickans död? Hade de likafullt beskrivits som totalt inkompetenta? Eller hade de hux flux blivit superkompetenta? Eller hade de fått löpa gatlopp för att de velat tvångsomhänderta en liten flicka helt i onödan?  

En annan viktig tanke i det här fallet är att inse att de som är ansvariga för flickans död är mamman och pappan. Då pappan är död dömdes Esmeraldas mamma ensam till fängelse i ett år och nio månader för vållande till annans död. Domen är överklagad till Göta hovrätt som tidigast tar upp fallet i maj 2021(!)

Det är något som skaver med IVO: s extremt höga tonläge. Det är som om kammarrättens dom inte finns i IVO: s värld. Det är snudd på att IVO förväntar sig domstolstrots från socialtjänstens sida. IVO kollar enbart så kallade "aktanteckningar" medan kommunens egen undersökning av vad som skett bygger på samtal och intervjuer. Jag tror att socialdirektör Yvonne Thilander har ett rimligt perspektiv när hon säger till NT att Ivo-utredningen ger en "kompletterande bild" av händelseförloppet. En viktig bild. Självklart är det så. Men inte en fullständig bild. 

 

Profilbild Widar AnderssonWidar Andersson
Ämnen du kan följa
Läs mer!
Nyheter

Socialsekreterare kritiska till Ivo:s granskning

Rån

Misstänkt rån på skola i Norrköping

Basket

Systrarna Hjern på stark frammarsch: "Alltid tävlat"

Smittsam sjukdom

Ytterligare ett dödsfall i covid-19

Norrköping

Här stängs trafiken av nästa vecka

Visa fler