Viktigt att ge stöd åt lokal mat

Östergötland 5 mars 2021 07:52
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Coronapandemin har visat att Sverige behöver öka den inhemska livsmedelsförsörjningen för att stå rustat inför framtida kriser. Att bli mer självförsörjande är en bättre lösning i grunden än att till onödigt höga kostnader fylla beredskapslager.
Nästan nio av tio i östra Mellansverige svarade i Norrmejeriers Sifoundersökning från i fjol att det är viktigt att kommuner väljer lokalproducerat. I en enkät till alla upphandlingsansvariga i Sveriges kommuner uppger även där en majoritet att lokal eller svensk produktion är ett viktigt kriterium vid upphandling. Vi vill även uppmana alla kommuner i Östergötland att sätta mål för hur stor andel av de upphandlade livsmedlen som ska vara lokalproducerade. Först då kan kommunerna systematiskt öka sitt bidrag till en stabil svensk matproduktion.
 

Anna-Karin Karlsson, hållbarhetsdirektör på Norrmejerier

Ämnen du kan följa
Läs mer!
Debatt

Debatt: Avgörande för stabiliteten i ekosystemen

Debatt

Debatt: Det behövs helt enkelt både kossor och havreåkrar

Debatt

Debatt: Det är dags att ställa högre krav

Östergötland

Östgöta kossor ska ut på Instagram