Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Vikmång– "Vi ska inte stå och peka finger åt varandra"

Olle Vikmång tillträdde som kommunstyrelsens ordförande den 1 december 2020.

Olle Vikmång (S) har hyfsat goda vibbar inför hur valet i Norrköping kommer att sluta.

Olle Vikmång (S) har hyfsat goda vibbar inför hur valet i Norrköping kommer att sluta.

Foto: Widar Andersson

Nyheter2022-09-03 15:00

Vikmång har deltagit i flera valrörelser där han har varit den organisatoriska spindeln i nätet i uppdrag som valledare och ombudsman för Socialdemokraterna. Nu står han mitt i sin första valrörelse som kandidat; dessutom som kandidat till det högsta uppdraget man kan ha i en kommun.

Nervöst, eller?

– Val är ju alltid nervösa och spännande. När man är den som håller i alla trådar och planerar vad den och den ska göra och när du ständigt får frågor om praktiska saker som ska fungera och som kanske inte fungerar så hinner man liksom inte med att vara nervös; allt går i ett. Som kandidat är det också mycket att göra förstås men du har mest ansvar för dig själv och dina egna insatser. Det är någon annan som har ansvar för helheten. Då blir det mer tid för tankar och för nervositet, sa Olle Vikmång.

Hur kommer det att gå då?

– Det verkar ju som om vi och flera andra partier i riksdagsvalet kommer att få valresultat på ungefär samma nivåer som 2018. Och i så fall borde vi hålla ställningarna här i Norrköping och ha goda chanser att kunna regera vidare, sa Vikmång. 

Sedan åtta år tillbaka regeras Norrköping av en kvartett partier. Utöver Socialdemokraterna är det Liberalerna, Centerpartiet och Kristdemokraterna som styr; kompletterat med viss budgethjälp från Miljöpartiet.

– Varje parti i Kvartetten gör ju sin egen valrörelse och driver sina egna frågor. Så får vi se var vi hamnar efter valet. Men som jag känner det nu så finns det goda möjligheter att vi kan diskutera oss samman för ett fortsatt samarbete, sa Vikmång.

Reidar Svedahl som är gruppledare för L driver frågan om ett nej till Holmens vindkraftsbygge i Klintaberg väldigt hårt. Och Moderaterna säger ju också nej till vindkraften. Det skvallras om att Liberalerna kan vara på väg över till Moderaterna? 

– Liberalerna har en bestämd uppfattning om vindkraft, så är det. Men det har de haft i ett par år nu utan att vårt samarbete i Kvartetten har skadats, sa Vikmång.

Vindkraften är en av de lokala valfrågor vi talar om när vi ses en tidig torsdagskväll lite drygt tre veckor före valet. Två andra samhällsområden som Olle Vikmång nämner är skolans resultat och tryggheten i samhället. Han pekar bland annat på att grundskoleelevernas betyg och gymnasiebehörighet gradvis har förbättrats under de senaste åren. På trygghetsområdet framhåller han att Norrköping tidigare hade tre stadsdelar som polisen klassade som kriminellt och socialt utsatta. Nu har två av dem - Hageby och Klockartorpet - tagits bort från listan. Navestad är ensamt kvar i de utsatta stadsdelarnas krets. Både när det gäller skola och trygghet ser Vikmång klara konfliktlinjer gentemot Moderaterna.

– En trygg skola där barnen får kunskaper och färdigheter som tar dem vidare i livet på ett bra sätt är helt avgörande för individers och samhällens fortatta utveckling. Att långsiktigt arbeta för att skolorna i utsatta stadsdelar blir bättre hänger därför nära samman med att lyfta stadsdelarna upp ur arbetslöshet, bidragsberoende och kriminalitet, sa Vikmång.

Enligt honom vill Moderaterna dra ner på den extra ersättningen till skolor som verkar i utsatta områden i Norrköping. Vikmång tycker också att Moderaterna har ett för ensidigt fokus på "polis och straff" och annat som andra än kommunerna har ansvar för när det gäller att stärka tryggheten i till exempel Navestad; den förort där polis och annan blåljusverkamhet utsattes för våldsamma attacker den 14 och 17 april i år. 

– Staten ansvarar för de rättsvårdande insatserna i samhället. Det är ingen tvekan om att det behövs mer poliser, bättre straff, tillräckligt med fängelseplatser och allt sådant. Men vi i kommunen har ett mycket stort ansvar för hela det sociala området med förskolor, skolor och socialtjänst. Det är genom samarbete mellan stat och kommun och inte genom att peka finger åt varandra, som Hageby och Klockartorpet har blivit tryggare. Och dit ska vi steg för steg också med Navestad, sa Olle Vikmång.

Stegrande inflation, skenande priser på el och mat och byggmaterial och en finansminister som talar om lågkonjunktur, förbereder du dig för besparingar och neddragningar nästa år?

– Som tur är har vi flera bra ekonomiska år bakom oss. Vi har kunnat spara för sämre år. Så på kort sikt är jag inte jätteorolig. Men självklart behöver vi vara mycket försiktiga med ekonomin. Håller dyrtiderna i sig så blir det svårt för alla, slutar Olle Vikmång.

Socialdemokraterna

Arbetarepartiet Socialdemokraterna bildades i april 1989. I oktober 1917 ingick socialdemokratiska statsråd - däribland partiledaren Hjalmar Branting - för första gången i en regering. För mer än 102 år sedan - i mars 1920 - bildades den första rent socialdemokratiska regeringen med Branting som statsminister. S styrde (med ett kort avbrott 1936) Sverige mellan 1932-1976.Partiet återkom till makten 1982. Nu styr Magdalena Andersson (S) en enpartiregering. S är fortsatt största parti i Sverige.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!