Vibbar som Annie Lööf kan behöva genomleva

Här ser vi Annie Lööf (C) partiledare den 12 april 2021 i riksdagen när hon medverkade i podden "Widar Möter". Lyssna där poddar finns och på folkbladet .se

Här ser vi Annie Lööf (C) partiledare den 12 april 2021 i riksdagen när hon medverkade i podden "Widar Möter". Lyssna där poddar finns och på folkbladet .se

Foto: Widar Andersson

Krönika2021-05-09 06:15
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Centerpartiet närmar sig dag för dag Socialdemokraterna. Förra söndagens partiledardebatt innehöll flera hårda ordväxlingar mellan Annie Lööf (C) och de forna allianssystrarna Ebba Busch (KD) och Nyamko Sabuni (L). Samtidigt tog Annie Lööf inga nämnvärda repliker mot vare sig Stefan Löfven (S) eller Märta Stenevi (MP). Intrycket av regeringsnärhet förstärktes senare under den gångna veckan då Annie Lööf på sin Facebooksida meddelade att Centern står bakom regeringens förslag till migrationslagstiftning trots att det innebär att C därmed jämkar några av sina tidigare uppfattningar. På Facebook var Annie Lööf framförallt noga med att göra det tydligt att Centerpartiet inte står bakom det migrationspolitiska förslaget från M, KD, L och SD. 

Det är långt till nästa val, mycket kan hända och vi vet inget förrän väljarna sagt sitt i början av september 2022. Men tankar på vad en S/C-regering skulle kunna innebära kan faktiskt börja tänkas redan nu. I grunden är det inget konstigt med ett nära samarbete mellan Socialdemokraterna och Centerpartiet. Partierna samregerade under flera år på 1950-talet och samarbetade mycket nära under svåra och underskottssanerande år på 1990-talet. Strukturellt är partierna ganska lika varandra. Kohandel och kompromisser är inget konstigt och båda partierna är vana vid att från och till häcklas för att de stundom hämtar sina partiledare från verkstadsgolvet eller från bondetraktorn. 

Som jag ser på världen vore det mycket bättre för S att regera med C än med MP. Centerpartiet har visserligen en mycket liberal agenda för tillfället. Vilket framförallt manifesteras i Arbetsförmedlingspolitiken i det rådande Januariavtalet. I många andra avseenden är Centerpartiet en kraft som rider spärr mot att vänsterpopulister skulle ta över rodret inom S och därmed köra ner partiet i drickat för antagligen evig tid. Socialdemokraterna förefaller ha hittat en platå där det finns ett opinionsstöd på runt 27 procent av valmanskåren; närmast oberoende av politiskt innehåll i de överenskommelser och avtal som sluts med andra partier. Den större delen av det stödet är helt avhängigt av att S är ett regeringsledande parti. Om C blir större än V i nästa val och om MP finns kvar i riksdagen så kan det bli aktuellt med en S/C-dominerad regering efter nästa val. Men då behöver Annie Lööf kunna tänka sig att förhandla med Nooshi Dadgostar i V om budgeten. "Er politik ger mig DDR-vibbar", sa Lööf till Dadgostar i partiledardebatten 2 maj. Sådana vibbar kan behöva genomlevas. Det är min bedömning.