Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

"Vi måste stoppa uppfostringsresorna"

"Upppfostringsresorna handlar ju om att barnen ska få en syn på samhället som vi inte vill att de ska ha och som inte delar skolans värdegrund".

Francisco Montero Carnot (S), ordförande i socialnämnden.

Francisco Montero Carnot (S), ordförande i socialnämnden.

Foto: Privat

Nyheter2019-12-19 16:00

Det viktigaste är att se till att inga barn skickas iväg på uppfostringsresor, när väl bänkarna står tomma så är det försent. Det menar ordförandena i socialnämnden som nu vill att nuvarande lagstiftning ses över.

–  Kommunikationen är det stora bekymret, hur skolor som gjort orosanmälningar ska få information om en utredning har inletts eller inte och varför man tagit det beslut man tagit, säger Francisco Montero Carnot (S), ordförande i socialnämnden

Den sekretesslagstiftning som gäller för skolor skiljer sig mot den som gäller privatpersoner, men efter att rektorn på Ringdansens skola slagit larm om att hon gjort orosanmälningar efter att elever på skolan skickats på, vad som tros vara uppfostringsresor till föräldrarnas hemland, utan att ha fått någon återkoppling från socialkontoret, lyfts nu frågan från politiskt håll.

Norrköping, och främst Öppna förskolan, har fått del av de 14 miljoner kronor som Länsstyrelsen avsatt för förebyggande arbete när det gäller så kalllade uppfostringsresor.

–  De här upppfostringsresorna handlar ju om att barnen ska få en syn på samhället som vi inte vill att de ska ha och som inte delar skolans värdegrund. Många av dem som skickas iväg är pojkar som inte vill hålla koll på sina systrar eller som inte vill slåss, säger Francisco Montero Carnot.

Men det är inte bara skolan och socialkontoren som arbetar med frågan, man ser även om man kan se över barnbidraget  för de barn som inte befinner sig i Sverige och även försörjningsstöd om det är aktuellt.

Utifrån den information som socialnämnden får kommer man vidta nödvändiga åtgärder.

– Vi har fullt förtroende för att personalen på socialkontoret aktivt arbetar med alla orosanmälningar som inkommer. Vi kommer även politiskt se över om det behövs ytterligare uppdrag till socialkontoret i denna fråga. Men även inom befintlig lagstiftning måste kommunikation och samarbete med skolan fungera för barnens bästa. Vi kommer ta med oss detta och se om socialkontoret behöver ändra arbetssätt och som nämnd följa upp detta arbete, säger Francisco Montero Carnot.

Tidiga orosanmälningar ger socialtjänsten bättre möjligheter att både utreda och sätta in nödvändiga insatser. Och om det är nödvändigt har möjlighet att ansöka om omhändertagande enligt LVU (lagen om vård av unga).

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!