Det visar en ny Sifoundersökning beställd av Bankomat.
– Veckorna efter Rysslands folkrättsvidriga invasion av Ukraina ökade uttagen från våra automater kraftigt. Att fler personer har kontanter i plånboken kan tyda på att många har hörsammat MSB:s krisrekommendation om att ha kontanter tillgängliga, säger Johan Nilsson, kund- och marknadschef på Bankomat AB.
På uppdrag av Bankomat har Kantar Sifo tre gånger frågat svenskarna om de har kontanter med sig i plånboken. Undersökningarna gjordes i mars 2021, februari 2022 och maj 2022.
I maj 2022 svarade 46 procent av östgötarna att de har kontanter i plånboken, vilket kan jämföras med 33 procent tre månader tidigare. Motsvarande siffra i mars 2021 var 45 procent.
I hela Sverige hade 44 procent av befolkningen i maj 2022 kontanter i plånboken. Det kan jämföras med 40 procent i februari 2022 och 37 procent i mars 2021.
– Det är intressant att fler svenskar hade kontanter med sig redan före kriget i Ukraina, med tanke på att andelen kontanta betalningar samtidigt har fortsatt att minska. Vi kanske vill känna oss säkra på att kunna betala även om de digitala betalsystemen skulle krascha, vilket har hänt några gånger de senaste åren, säger Johan Nilsson.
Sverige tillhör de länder i världen där övergången från kontanta till digitala betalningar har gått snabbast.
Vi har mer kontanter i plånboken
Nästan hälften av östgötarna, 46 procent, har kontanter med sig i plånboken – en ökning med 13 procentenheter sedan veckorna före Rysslands invasion av Ukraina och med 1 procentenhet sedan 2021.
Enligt en undersökning beställd av Bankomat har vi mer kontanter i plånboken.
Foto: Fredrik Sandberg/TT