Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

"Vi har bjussat på vår hälsa alltför länge"

Ordföranden i Vårdförbundet i Östergötland, Emma Klingvall menar att de hårdare arbetstidsreglerna är bra för vårdens medarbetare. Förbundet slåss för "Ett hållbart yrkesliv och hälsosamma arbetstider" vilket man nu får chansen att genomföra.

Vårdförbundets ordförande i Östergötland Emma Klingvall är positiv till att 11-timmars-regeln nu också införs inom regionen.

Vårdförbundets ordförande i Östergötland Emma Klingvall är positiv till att 11-timmars-regeln nu också införs inom regionen.

Foto: Privat

Nyheter2023-04-21 17:30

– Vi har alltför länge bjussat på vår hälsa. Därför ser jag nu att vi har chansen att genomföra en förändring som i längden kommer att gynna de medlemmar som har arbetstider förlagda till dygnets alla timmar, säger hon, som själv är specialistsjuksköterska i slutenvården. 

Vårdförbundets medlemmar som berörs av 11 timmars dygnsvila är barnmorskor, biomedicinska analytiker, röntgensjuksköterskor och sjuksköterskor.

– Det finns ju vetenskapliga belägg för att en ordentlig dygnsvila är nödvändigt och inom vården har våra arbetsgivare i kommuner och regioner kunnat runda det arbetstidsdirektiv som faktiskt finns. Det är på tiden att vi följer lagsstiftningen, säger hon.

Samtidigt är frågorna många från medlemmar som förstås är oroliga över förändringen. De har anpassat sitt liv efter de scheman som finns och övergången kommer att bli tuff. 

– Men i längden vet jag att det här gynnar oss och dessutom har vi nu chansen att förbättra det arbetssätt vi har haft hittills. Nu kan vi ifrågasätta gamla strukturer och hitta nya arbetssätt som passar bättre till nya scheman, säger Emma Klingvall och konstaterar att i längden borde detta kunna innebära att sjuksköterskeflykten kan stoppas. Många vill kanske återvända till jobbet när arbetsvillkoren förbättras. Men innan dess blir bristen på personal en utmaning när det nya schemat ska sjösättas.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!