Vi träffas för att prata om vad den nya den nya skyddade yrkestiteln kan betyda för dem. Det är uppenbart att de tycker det är för tidigt att veta vad den kommer att innebära eftersom ingen förändring sker. Det hade varit roligare att få en skyddad yrkestitel om något förändrats i tjänsten, om de fått något mer som särskiljer arbetsuppgifterna eller lönen från dem som inte ha samma utbildning, menar de.
– Även om inget ändras nu kanske det betyder en del att man har pappret från Socialstyrelsen om man vill söka nytt jobb, säger Lennys Guzman som är 45 år och tillsvidareanställd på enheten.
– Jag har letat upp mina gamla betyg men måste höra av mig om betyget i svenska innan jag kan skicka in en ansökan, säger hon. Lennys har jobbat på olika befattningar inom kommunen som undersköterska i 23 år. De senaste tre åren i Taborgsberg.
För Susanne Gabrielsson är situationen annorlunda. Hon är 58 år och har jobbat inom omsorgen sedan 1983, först som vårdbiträde men 2007 utbildade hon sig till undersköterska på KomVux. Idag är hon gruppledare på enheten.
– Jag tänker inte ansöka om någon skyddad yrkestitel. Jag kommer att gå i pension innan de tio åren som vi har på oss har gått ut. Så jag tycker det är helt onödigt i mitt fall. Även om jag ansöker får jag ju varken förändrade arbetsuppgifter eller mer betalt.
För Goli Mohammadi, som är 35 år är det mer komplicerat. Hon har jobbat inom hemtjänsten sedan 2019 och kom till hemtjänsten i Taborgsberg lite drygt ett år sedan.
– Jag har inte svenska 1 och 2. När jag utbildade mig räckte det med grundskolans svenska. Och utan rätt nivå på mina svenskkunskaper kan jag inte ansöka om att få en skyddad yrkestitel. Sedan jag började jobba har jag ju pratat svenska hela tiden. Men jag behöver mer grammatik eftersom vi ska kunna skriva journalanteckningar och annat. Just nu vet jag inte riktigt när jag får tid att läsa in den kursen. Men jag har ju tio år på mig.
På Hemtjänsten Taborgsbergsvägen 81 finns 46 anställda, de flesta undersköterskor men det finns också 16 vårdbiträden. Tillsammans tar de hand om 150 brukare spridda i området. De tre är överens om att hemtjänstuppgifterna har blivit mer avancerade efterhand. Bristen på korttidsboende är en orsak.
– Men många vill vara kvar hemma och även dö hemma. Det betyder att vi till exempel tar hand om svårt sjuka cancerpatienter. Men då finns också annan vårdpersonal så ansvaret ligger inte bara på oss. Och vi har många som får så kallad palliativ vård (vård i livets slutskede). Då är vi inte heller ensamma om att ta hand om dem, säger de tre.
Men det betyder inte att de aldrig träffar äldre personer med mer "vanliga" krav på omsorg, som sällskap på en promenad, hjälp med städning och att ta sin medicin, eller göra inköp och för personlig hygien som att bli duschad.
De tre är stolta över det jobb de gör och de kunskaper de äger efter utbildning och många år i yrket men konstaterar också att undersköterska är ett lågstatusyrke. Och som det verkar nu kommer den nya skyddade yrkestiteln heller inte att höja statusen på yrket.