Vetlanda: Att berätta det man vet minskar skräcken

Vetlanda 4 mars 2021 14:20
Detta är en ledarkrönika. Folkbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Attacken i Vetlanda är skrämmande på flera sätt. På några få minuter rusade en ung man runt i den lilla staden och högg ner flera personer med kniv eller yxa. Många skadades mycket allvarligt. Gärningsmannen, som föredömligt snabbt bekämpades av polisen, hade ingen längre anknytning till Vetlanda. Han är afghansk medborgare och flyttade till en lägenhet i den lilla staden för ett år sedan. Offren hade bara oturen att befinna sig på fel plats vid fel tillfälle. Flera terrordåd - även i Sverige - i Europa har haft liknande upplägg: Döda och skada så många som möjligt för att få maximal uppmärksamhet för "saken." Att polisen tidigt höll öppet för ett möjligt terrorbrott var därför naturligt. Gärningsmannen    Attacken på onsdagseftermiddagen i Vetlanda riktade också kniven mot det lilla samhällets trygghet.Tänk dig själv att du går i din lilla hemort en eftermiddag för att uträtta ett vardagsärende och plötsligt ser människor huggas ner runt omkring dig; människor du kanske känner eller i vart fall vet vilka de är. Tänk dig skräcken hos alla vittnen och tänk dig skräcken hos alla offer och hos deras familjer och vänner. 

Även den långa offentliga tystnaden efter dåden är skrämmande på sätt och vis. Jag har stor respekt för att polis och åklagare kraftsamlar för att snabbt undersöka om det kan finnas fler gärningsmän och om det kan finnas motiv som gör att det finns risk för liknande attacker på andra orter. Det är deras arbete. Men att berätta det man vet och kan berätta utan att störa utredningen är också en del av arbetet. Som Kvartals chefredaktör, den erfarne public servicereportern Jörgen Huitfeldt konstaterade på twitter på onsdagskvällen: "Det finns TVÅ frågor varje nyhetskonsument ställer sig efter en sådan händelse som den i Vetlanda: VEM? VARFÖR? Hur är det möjligt att ingen av frågorna ens berörs i ett inslag i SVT? Jag vet inte vad som ligger bakom. Kanske vet SVT inte så mkt ännu. Men SÄG det då i så fall!"

Att berätta det man vet och kan berätta gör det skrämmande mindre skrämmande och mer hanterbart. Att berätta det man vet och kan berätta är en del av det psykologiska hemvärnet vid sådana här händelser. Genom Expressens försorg vet vi nu att gärningsmannen är medborgare i Afghanistan, att han skrevs i Sverige för några år sedan, att han flyttade till en lägenhet i Vetlanda för ett år sedan, att han är dömd för ringa narkotikabrott.klara besked. Inte för att gotta oss i snaskiga detaljer. Utan för att steg för steg göra skrämseln mindre genom fakta och kunskap. 

Profilbild Widar AnderssonWidar Andersson
Ämnen du kan följa
Läs mer!
Ledare

Ledare: Polisen visade styrka och kompetens i Vetlanda

Krönika

Widar Andersson: Polisen visade styrka och kompetens i Vetlanda

Brott & Straff

Kommunalrådet: "En mardröm"

Brott & Straff

Misshandel vid extremistsamling i Vetlanda

Brott & Straff

Vetlanda: Misstänkte knivmannen kvar i häktet

Visa fler