Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Vd med tjänstebil kör nästan ingenting i tjänsten

Tjänstebilar som också får användas privat är ett sätt att locka nya chefer och vd:ar till Norrköpings kommun.

Nodras vd Henrik Peterson, till vänster på bilden, är en av vd:arna som har förmånsbil. (Bilden är tagen i ett annat sammanhang.)

Nodras vd Henrik Peterson, till vänster på bilden, är en av vd:arna som har förmånsbil. (Bilden är tagen i ett annat sammanhang.)

Foto: Gunnar Hagberg

Nyheter2020-07-24 11:00

Som vi tidigare berättat i Folkbladets granskning av de kommunala bolagen leasar flera bolag tjänstebilar till sina vd:ar. En sådan bil kallas förmånsbil, vilket är en tjänstebil som också får användas privat.

I slutet av 2015 beslutade personalutskottet att förvaltningschefer, eller tjänstemän i motsvarande ställning, samt de kommunala bolagens vd:ar skulle ges möjlighet att löneväxla till förmånsbil.

Löneväxling innebär att medarbetaren avstår en del av sin bruttolön och i stället får en förmån, i det här fallet en bil.

"När kommunen rekryterar förvaltningschefer och verkställande direktörer kan förmånsbil vara en konkurrensfördel gentemot andra arbetsgivare. Förmånsbil ska alltså ses som en del i ett paket som rör lön och anställningsvillkor i samband med rekrytering", står det i beslutet.

Arbetsgivaren leasar förmånsbilen under tre år och medarbetaren betalar via löneavdrag. I löneavdraget ingår bland annat leasingavgift, försäkring, fordonsskatt, service och vinterdäck. Medarbetaren betalar själv för drivmedel, självrisk i försäkringen, parkeringsavgifter med mera.

En förmånsbil får kosta högst 7,5 prisbasbelopp, vilket i dagsläget motsvarar 354 750 kronor. Fordonen ska uppfylla den statliga miljöbilsklassningen.

Henrik Peterson, vd för Nodra, är en av cheferna som har en förmånsbil. Enligt bilavtalet är den årliga körsträckan beräknad till 100 mil för resor i tjänsten och till 1 900 mil för privat körning.

Kör du så pass lite i tjänsten?

– Jag kör mindre, jag kör nästan ingenting i tjänsten, säger Henrik Peterson som har ett bruttolöneavdrag på 6 849 kronor per månad för sin Volvo V90.

– Jag står för hela kostnaden för bilen. För Nodra kostar det ingenting.

Du kör mindre än 100 mil per år i tjänsten, behöver du en tjänstebil då?

– Nej, inte för min tjänsts skull, det behöver jag absolut inte. Det är inte för att klara mitt jobb utan det fanns en möjlighet att ha en sådan bil för vd:ar och kontorschefer när jag tog den för två och ett halvt år sedan. Då passade det mig utifrån min privatsituation att ha en sådan bil. Det är bara som en löneväxling – i stället för de pengarna så har jag den bilen.

Enligt kommunens riktlinjer för tjänsteresor ska i första hand cykel eller kollektivtrafik användas vid korta resor. Långväga resor bör i första hand göras med tåg.

– Det är väldigt sällan som man inte kan åka tåg när man ska någonstans, säger Henrik Peterson.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!