Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Vart tredje företag riskerar att försvinna

Var tredje småföretagare, 34 procent, planerar att avveckla sin verksamhet när de är redo att dra sig tillbaka.

Var tredje, 30 procent, av de tillfrågade företagarna hade kunnat tänka sig att själva ta över ett befintligt bolag i stället för att starta ett eget, enligt en kartläggning.

Var tredje, 30 procent, av de tillfrågade företagarna hade kunnat tänka sig att själva ta över ett befintligt bolag i stället för att starta ett eget, enligt en kartläggning.

Foto: FREDRIK SANDBERG/TT

Nyheter2022-07-30 18:00

Lika många har ingen plan alls. För Östergötland innebär det att 9 500 företag riskerar att försvinna, visar en ny kartläggning som Visma Spcs gjort bland fler än 1 000 småföretagare.

– Fyra av fem nya jobb skapas i små och medelstora företag. Därför är det mycket oroande att tusentals företag i Östergötland riskerar att försvinna. Det måste bli enklare för länets småföretagare att lämna över en välfungerande verksamhet, säger Boo Gunnarson, företagarexpert på Visma Spcs.

Vismas undersökning visar att var tredje småföretagare i Sverige, 34 procent, planerar att lägga ned bolaget när det är dags att dra sig tillbaka. Dessutom svarar lika många, 34 procent, att de helt enkelt inte vet vad som kommer hända med företaget. Skulle så många som en tredjedel av Östergötlands 29 400 små företag med en omsättning på upp till fem miljoner kronor läggas ned riskerar alltså omkring 9 500 företag att gå förlorade, och med dem många arbetstillfällen.

– Vi riskerar att kasta bort massor av jobb i Östergötland. Med goda förutsättningar för nya ägare att ta över väl fungerande verksamheter kan de korta sin startsträcka rejält, öka den personliga tryggheten och bevara medarbetarnas jobb, säger Boo Gunnarson.

Att aktivt bygga företaget för överlämning är också mycket ovanligt. Bara sex procent av de tillfrågade småföretagarna i landet svarar att de planerar att ta in någon i bolaget i syfte att de sedan ska ta över verksamheten. 

 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!