Som en miljöinvestering installerade bostadsrättsföreningen Aklejan i Haga en bergvärmeanläggning 2017. Sedan dess värmer den upp de 141 lägenheterna. Anläggningen är inkopplad på fjärrvärmerör och föreningen kan, om det skulle behövas vid riktigt kyliga dagar, använda sig av fjärrvärme från Eon för uppvärmning.
– Men det har vi inte behövt använda någon gång under de här 2,5 åren. Bergvärmepumpen klarar ner till minus 19 grader, säger Fredrik Borgsjö, ordförande i bostadsrättsföreningen.
Varmvattnet i kranar och duschar värms dock fortfarande upp av Eons fjärrvärme. Hittills har föreningen betalat 67 öre per kilowattimma. Nyligen fick de veta att denna kostnad kommer att höjas till 1 krona och 40 öre. Enligt Fredrik Borgsjö är orsaken att föreningen använder för lite vatten för att kunna ligga kvar på samma nivå som i dag.
– Vi är helt enkelt ingen bra kund längre. Det känns som en slags myndighetsutövning. Vi kan ju inte köpa värme någon annastansifrån. När jag påtalade det för Eon, fick jag det dryga svaret att "jag kan gräva min egen fjärrvärme" tillbaka, säger han och undrar om man verkligen får dubbla priset över en natt?
– Det känns horribelt.
Fredrik Borgsjö och föreningen vill gärna lyfta det här i media. Enligt honom har flera bostadsrättsföreningar som installerat bergvärme, råkat ut för samma sak.
– Som det är i dag kan vi inte göra något åt det. Det finns tekniska lösningar med ackumulatortankar, men det är till en sjukt hög kostad.
På Eon är det ett medvetet val att höja priserna för kunder som delkonverterat bort fjärrvärme till förmån för någon annan energikälla som huvudvärmekälla, som bergvärme som Aklejan. Något som enligt Eon är en ren marknadsanpassning.
– Vi har haft samma normalprislista sedan 2012 och har därför gjort den här justeringen nu. Vi är inte först ut i landet, utan det här har flera gjort före oss, säger Martin Callmeryd, regional kommunikationschef Eon Norrköping.
De kunder som har Eons fjärrvärmenät som huvudvärmekälla, berörs inte av prishöjningen.
– Vi har vårt fjärrvärmenät, och då måste vi ge plats för de som behöver det mest.
Martin Callmeryd råder Aklejan att ha en fortsatt dialog med dem.
– Vi har respekt att det är kännbart. Men man kanske kan sänka effektbehovet? Man kanske inte ens behöver ha fjärrvärme som värmespets?, säger han.