Varmt och uppkäftigt om skog och tillstånd

Från och till går diskussionens vågor heta om vad som egentligen "är riktigt och viktigt svenskt?"

Här ses Henrik Sjölund vid invigningen av den nya impregneringsanläggningen på Bravikens sågverk i maj förra året. Nyligen framträdde Sjölund på ett morgonmöte i Norrköping.

Här ses Henrik Sjölund vid invigningen av den nya impregneringsanläggningen på Bravikens sågverk i maj förra året. Nyligen framträdde Sjölund på ett morgonmöte i Norrköping.

Foto: Henrik Jonsson/Folkbladet

Nyheter2019-11-29 11:00

 Kanske är svaret att något av det mest svenska som finns är "lång, tjock, stark, seg och ren barrskogsfiber?" Holmens vd Henrik Sjölund anser i vart fall att den långa starka fibern är en mycket viktig konkurrensfördel för svensk skogsindustri. Och svensk skogsindustri står ju som bekant för en stor del av Sveriges samlade exportvärde.

En morgon tidigare i veckan var Henrik Sjölund gäst vid evenemanget "Frukost på scen"  på Louis de Geer i Norrköping som regelbundet arrangeras av Håkan Gunnarsson på Erichs Communications. Henrik Sjölund drog mycket folk till mötet. Många ville lyssna på honom. Vilket var ett klokt val; det tror jag de allra flesta upplevde när de vandrade iväg ut i Norrköpingsmorgonen efter Sjölunds föredrag.

Holmen AB befinner sig liksom mitt i mycket av det som är stort och viktigt i nutiden. Bolaget är framförallt en stor skogsägare. Växande skog binder väldigt mycket koldioxid och ger således ett viktigt bidrag till möjligheten att minska utsläppen av växthusgaser. Holmen äger 1,3 miljoner hektar där det står 120 miljoner kubik skog som växer. Enligt Henrik Sjölund tar Holmen ut tre miljoner kubik skog varje år.

"Vi odlar träd för hus och hem. I våra sågverk tar vi fram träprodukter som ger alternativ till att bygga i stål och betong. Det som inte blir till brädor och plankor använder vi i våra massafabriker och pappersbruk för att bland annat göra världens starkaste kartong som blir alltmer viktigt som alternativ till plasten i samhället", sa Henrik Sjölund.

Holmens vd hyllade kombinatet.

"Det är kombinationen av skog, sågverk, massafabriker, pappersbruk och av energi som skapar riktigt stora mervärden för oss som företag och för våra möjligheter att göra nytta för klimatomställningen", sa Sjölund.

Holmen äger helt eller i partnerskap med andra mycket vattenkraft och vindkraft. Enligt Sjölund är Holmen endast ytterst marginellt beroende av fossil energi.

"Det finns några få oljetankar kvar i produktionen och så transsportsektorn förstås men annars har vi enbart fossilfri kraft i företaget", sa Henrik Sjölund.

Han ser framför sig att Sveriges behov av elektricitet kommer att öka väldigt mycket under kommande decennier. Henrik Sjölund är engagerad i ett kunskapskluster inom Svenskt Näringsliv där det räknas på vad  "elektrifieringen av Sverige" kommer att kräva i form av investeringar i nya kraftkällor.

"Ska den fossildrivna energin bort så fort som det har beslutats i riksdagen så duger det inte med den politik som förs idag. Miljöintresset som det regleras i lagarna riskerar att bli en av klimatpolitikens stora fiender", sa Henrik Sjölund.

Det som enligt Holmens vd står i vägen för stora satsningar på landbaserad vindkraft i Sverige är den tillståndsprövning som görs enligt Miljöbalken.

"Myndigheter och domstolar är ålagda att titta på världen genom ett sugrör och tar inte hänsyn till hållbarhet i ett vidare perspektiv. Lagstiftningen är inte anpassad till vårt behov av sänkta utsläpp av växthusgaser. För att spetsa till det så är det ju så idag att om ett bygge av vindkraft skulle tvinga en skalbagge att flytta så kan det - när domstolen tittar i sitt anvisade sugrör - bedömas vara viktigare än möjligheten att skapa mängder av fossilfri kraft för ett hyggligt klimat", sa Henrik Sjölund.

"Du har ett varmt uppkäftigt sätt att framträda. Du borde vara ute i debatten mer än vad du är", sa en person i publiken.

Jag håller med. 

Holmen

Likt många andra gamla, svenska företag har vi våra rötter i verksamheter som byggde på tillgång till vatten och malm och skog. Historien om Holmen börjar 1609 med ett vapenfaktori på Kvarnholmen i Motala Ström. Just Kvarnholmen är också den plats vi hämtat vårt namn ifrån. Verksamheten i Iggesund såg dagens ljus vid samma sekel när Östanå Pappersbruk blev den första industrianläggningen i regionen, och i mitten på 1700-talet föddes det som så småningom skulle bli MoDo. Källa: Holmens hemsida.

Karta: Motala ström
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!