I en granskning ringde Dagens Nyheters reportrar runt till över 100 vårdcentraler och tandläkarmottagningar. De utgav sig för att vara patienter som enbart ville vårdas av etniskt svenska läkare och tandläkare. Enligt DN finns det i samtliga regioner i Sverige vårdgivare som går med på det önskemålet.
Merhas Kasirga är klinikchef på Folktandvården i Åby. Han upplever inte att patienter vill välja bort tandläkare på grund av deras etnicitet.
– Under min tid som chef för Folktandvården i Åby, vilket jag har varit under de senaste två åren, har jag aldrig upplevt det här, säger Merhas Kasirga till Folkbladet.
– Vi har jättemånga medarbetare med utländsk bakgrund. Jag tror att folk är vana vid att man med största sannolikhet kan få en tandläkare med utländsk bakgrund när man går till oss.
Merhas Kasirga, som har jobbat som tandhygienist i Åby i 18 år, har själv utländsk bakgrund.
– Det har hänt att patienter inte velat komma till mig, men de har aldrig uttryckt att det är på grund av att jag har utländskt ursprung.
Enligt Region Östergötlands riktlinjer har patienter ingen rätt att kräva att en viss medarbetare ska utföra vårdinsatsen.
– Vår hållning är att man inte ska välja bort vårdgivare utifrån etnicitet. Det är oacceptabelt om vårdgivaren går med på det, säger Niklas Theorin, ordförande i Östergötlands läkarförening.
Är det här något som ni känner till sedan tidigare i Östergötland?
– Det är inget som vi har hört talas om i någon större skala, sedan finns det alltid individer som beter sig olämpligt på en individnivå. Men vi har inte fått rapporter om att det sker på ett systematiskt vis. Framför allt finns det inget annat än nolltolerans från regionen kring det här.
Vilken möjlighet har en patient att välja läkare?
– Vid allvarliga tillstånd har man rätt att få en så kallad second opinion av någon annan. Men man har inte rätt att välja vilken läkare man ska bli behandlad av vid det enskilda mötet.
Regionens riktlinjer gäller även inom Folktandvården i Östergötland.
– Enligt regionens policy så har inte patienterna den här möjligheten att välja bort en behandlare på grund av etnicitet, säger Kerstin Gustafsson, som var ersättare för tandvårdsdirektör Anna Carin Dahlgren under förra veckan.
Förekommer det att patienter i Folktandvården har den här typen av önskemål?
– Jag har inte hört om något sådant fall själv. Jag har inte fått något till mig. Men det är fullt möjligt att det sker, säger Kerstin Gustafsson.
Har ni diskuterat frågan inom Folktandvården?
– Den här granskningen kom under semestertider. De flesta av oss är på semester, därför har vi inte diskuterat den i organiserad form.
Enligt Kerstin Gustafsson hade dock Folktandvårdens chefer en diskussion kring frågan häromåret.
– Anledningen till att frågan diskuterades är att vi regelbundet tar upp viktiga rutiner och policies i chefsgruppen, det är en del av vårt ständigt pågående kvalitetsarbete.
Det finns även andra skäl till att patienter inte kan välja tandläkare inom Folktandvården.
– Vi har inte den lyxen att låta folk välja, i och med att vi har ett underskott på tandläkare, säger Merhas Kasirga.
– De får komma till den tandläkare de har tid hos. Passar det inte får de vända sig till en annan vårdgivare. Jag tror att folk är väldigt glada att få en tid över huvud taget i dagsläget.