Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Vandringens dag – för att hitta okända platser

Under lördagen var det åter dags för Vandringens dag som Svenska Turistföreningen, STF, drog igång 2019 för att fånga upp det stora vandringsintresset.

Östgötaleden går runt hela Omberg.

Östgötaleden går runt hela Omberg.

Foto: Visit Östergötland

Nyheter2021-09-12 09:00

–Redan innan pandemin har vi pratat om vandringstrenden, men nu har det exploderat. Alla vill ut i naturen. Vilket visar på att Vandringens dag verkligen har en betydelsefull plats i våra kalendrar, säger Jenny Engström, pressansvarig på STF.

Enligt henne är vandring ett roligt och enkelt sätt att komma ut och röra på sig samtidigt som man får upptäcka eller återupptäcka platser i Sverige. 

– Men vårt viktigaste budskap och fokus i år är att tipsa om de lite mer okända platserna, för vi kan inte vara på samma plats samtidigt, för att värna om miljön och varandra, fortsätter Jenny Engström.

Under Vandringens dag ordnades massor av gemensamma aktiviteter runt om i landet. Några exempel; stadsvandringar, skogsbadsvandring, statyvandring, familjevandringar, fjällrävssafari, björnspaning, pilgrimsvandringar, matvandringar, historievandringar, yoga, naturvandringar och lärande vandringar. Här finns såväl enkla, korta turer som längre hajker med övernattning. Men man kunde också ge sig ut att vandra på egen hand. 

– Alla ska kunna hitta den typ av vandring som passar en själv. Ingen är för ung och ingen för gammal, och man behöver inte massa dyr utrustning för att komma ut och upptäcka naturen. Ett par sköna skor räcker långt. Och att vandra behöver inte innebära att du måste ta dig långt, allt som behövs är faktiskt att du öppnar dörren och går ut, säger Jenny Engström.

I Östergötland hände det mycket under lördagen. Natur- och kulturvandringar med biolog och naturvetare i Omberg eller Bysjön runt. Det fanns även turer med guide, turer med övernattningen eller turer att vandra på egen hand.

Här är några av ställena i länet som STF tipsade om inför Vandringens dag och som självklart är lika aktuella även efter helgen.

Abborrebergsleden och Marbystrand: En sex kilometer lång sträcka där du kan kika på ett 1700-talstorp, nya villor vid Bråviken, betesänger och skog. Leden är mestadels lättgången, men det finns även utmanande partier med berghällar, rötter, stättor och branta grusvägar. 

Ågelsjön runt: Tio kilometer. Ågelsjöns naturreservat är ett av Norrköpings mest besökta naturområden med möjlighet till vandring, fiske, bad, klättring och skridskoåkning. "Sjön är en sprickdalssjö, vilket syns på de dramatiska förkastningsbranter som omger sjön. Det ger området ett storslaget och vildmarkslikt intryck. Vandringen runt sjön är dramatisk på ena sidan och mer lättgången på andra sidan."

Glotternleden. Glotternskogens naturreservat innefattar sjöarna Nedre och Övre Glottern.  Glotternleden går vid Övre Glottern och är en rundslinga på 6 km. Reservatet bjuder på typisk Kolmårdsnatur med gammal trolsk barrskog i ett omväxlande sprickdalslandskap med hällmarker, sumpskogar och branter. 

Östgötaleden: Mjölby- Boxholm. 15 kilomter. Mycket enkelt att ta sig ut i vildmark och kulturbygd direkt från Mjölby resecentrum eller Boxholms station dit man kommer med Östgötapendeln. Om man inte vill vandra hela sträckan (ca 30 km) så går det bra att hoppa på eller av landsortsbussen någonstans på vägen. Leden är väl utmärkt, flera vindskydd och grillplatser finns utmed leden. Du får uppleva en levande kulturbyggd, gå genom gammelskog, komma upp på höjder med utsikt och vandra genom dalar med porlande vatten.

Åsvikelandet naturreservat: 8 kilometer. I sydligaste delen av Östgötaskärgården ligger fyra naturreservat som tillsammans bildar ett av Östersjökustens största sammanhängande naturskyddsområden. Här kan man uppleva den unika skärgårdsnaturen och ett rikt fågelliv. Åsvikelandet omges av havsfjärdar och djupa vikar med höga och klippiga stränder, de centrala delarna består av ett öppet odlingslandskap med betande djur och mycket ek. I anslutning till leden finns det gott om anordningar för besökare med ytterligare vandringsled, vindskydd, grillplatser och en trevliga övernattningsstugor.

Signaturled omberg: Omberg runt. 18 kilometer. På Ekopark Omberg kan du se bokskogen i sluttningen ner mot Vättern, jätteekarna i beteslandskapet och de färgsprakande slåtterängarna. Det finns många leder att välja på, kortare eller längre. Den orangemarkerade Östgötaleden går runt hela Omberg.

STF:s vandringstips

Klä dig ”lager-på-lager”. Hellre en tunn skaljacka och varm tröja än en varm jacka. 

Ha dubbla sockor för att undvika skav.

Välj ett par sköna skor, efter årstid och terräng.

Packa regnkläder.

Ta med matsäck och vatten.

Glöm inte en påse att lägga ditt skräp i.

Kom ihåg första förband inklusive skavsårsplåster.

Myggmedel, solskydd och toalettpapper är bra att ha med.

Packa lätt i botten och tyngre högre upp. Då blir det skönare att bära.

Packa mat och regnkläder överst så att du når det lätt.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!