De styrande partierna (S, L, KD och C) lade stort fokus på förbättrade skolresultat och likvärdighet, äldreomsorg, trygghet och ansvar för ekonomin. Men så mycket extra satsningar är det dock inte tal om jämfört med budgeten i våras. Snarare skapar de extra statsbidragen och minskade kostnaderna inom framför allt ekonomiskt bistånd, möjlighet att slippa göra alla de besparingar man aviserade i våras.
– Pandemin håller i sitt grepp, även om den ekonomiska nedgången inte är så djup som vi trodde. Det hav vi har omkring oss är något stormigare nu än i våras, men tack vare statsbidrag och att vi lyckats förbättra ekonomin så är skeppet Norrköping något robustare nu, sade Lars Stjernkvist som om han räknat rätt presenterade Norrköpings ekonomi för 30:e gången i ordningen.
Detta blev den sista.
I våras presenterades en budget på minus 300 miljoner kronor. Nu har den siffran förbättrats med 100 miljoner, men fortfarande saknas 200 miljoner för att Kvartettpartierna ska vara riktigt nöjda. Det handlar bland annat om att överskottsmålet, i runda slängar 200 miljoner kronor, inte riktigt nås. Man vill helst slippa låna till investeringar, men som det ser ut nu kan det bli så ändå.
Vård- och omsorgsnämnden, med Olle Vikmång (S) i spetsen, får sin pott utökad med 38 miljoner kronor, vilket är mest i tilläggsbudgeten, vilket Vikmång konstaterade gör att "förutsättningarna för vård- och omsorgsnämnden ser rätt goda ut".
– I våras sa jag att vi inte kommer behöva spara ytterligare och det här tillskottet innebär att vi kan skjuta till mer pengar till verksamheten. 30 miljoner handlar om 60-70 underskötersketjänster och de åtta extra miljonerna vi får 2021 är viktiga då det kommer komma effekter av corona som vi måste hantera.
Av de 38 miljonerna handlar 22 om äldreomsorgslyft, pengar som ska satsas på att vidareutbilda personal, något man sett ett behov av inte minst under corona.
Den andra stora nämnden som får tillskott är utbildningsnämnden, på 30 miljoner kronor. Här fanns ett sparbeting på 40 miljoner kronor, något som nu alltså reduceras till 10. Exakt vad som kommer att beröras av neddragningar är i dagsläget inte klart. Men nämndens ordförande Kikki Liljeblad (S) är glad över tillskottet.
– Det handlar inte om stora satsningar som att anställa fler personal, men besparingen blir mindre. Vi behöver öka likvärdigheten och jobba kompensatoriskt för de elever som har förutsättningar emot sig, sade hon och syftade på att föräldrars utbildningsbakgrund fortfarande är den viktigaste faktorn för att lyckas i skolan.
Över alla områden kommer det satsas fem miljoner kronor extra på trygghet årligen under 2021 och 2022.
– Trygghet är ett ord som alla talar om och känner ett behov av. Vi vill rikta in oss på verksamheter på barn och unga. Vi har ett gott samarbete med polisen och civilsamhället, vilket är ett måste för att lyckas, sade Eva-Britt Sjöberg (KD) som berättade att pengarna hamnar hos kommunstyrelsen.
Hon exemplifierade med att det trygghetsskapande arbetet i Norrköping gett effekt, då Hageby försvunnit från listan över särskilt utsatta områden och att man gärna jobbar vidare med samarbetet som finns för att till slut också få bort Navestad och Klockaretorpet från listan.
– Man ska känna sig trygg var man än bor, sade Eva-Britt Sjöberg.