Enligt Barbro Andersson som jobbar med sexuell problematik, så är det inte många ungdomar som vill prata om ”strypsex” på ungdomsmottagningen.
– Det är inte mycket, det kan man inte säga, men det är ett fåtal som tar upp det. Kampanjen från ungarelationer.se är bra, det handlar om att man inte ska ha sådant sex man inte vill själv, säger Barbro Andersson och fortsätter:
– Men det kan vara att man inte berättar om det. Det är väldigt riskfyllt, det finns folk som har dött. Man ska aldrig gå med på nåt man inte vill. Det är vår approach, säger hon.
På Kungsgårdsgymnasiet tar man avstånd från fenomenet.
– Vi markerar och försöker jobba så mycket förebyggande vi kan med sådana här saker. Så fort någonting är aktuellt jobbar vi med det, vi blundar inte för det, säger Anna-Karin Kark, Kurator på Kungsgårdsskolan i Norrköping.
Vad säger ni som kuratorer till eleverna om strypsex?
– Vi pratar om att det inte är sunt, det är inte normalt. Sex ska vara någonting där man tar fram de positiva bitarna. Jag antar att många känner till strypsex, men inte alla, men jag tror att de flesta reagerar och tycker att det är knäppt.
Har det ökat de senaste åren?
– Jag tror att porrtittandet har ökat. Det är hemskt, alla gör det säger de. Det är helsjukt, det kan vara strypsex och allt möjligt. De får det någonstans ifrån, det måste komma från sådana ställen, säger Anna-Karin Kark.