De flesta av de större vägföreningarna tillkom under 1970-talets kommunsammanslagningar då bland annat Skärblacka, Vikbolandet, Svärtinge, Åby och Kolmården införlivades med Norrköpings kommun.
I Norrköpings kommun finns runt 250 vägföreningar. "Vägförening" är ett folkligt/vardagligt uttryck för "Samfällighetsförening som förvaltar en gemensamhetsanläggning innehållande väg samt erhåller statliga och/eller kommunala bidrag "; för att citera informationsmaterial från Norrköpings kommun. Vägföreningens uppdrag definieras formellt i så kallade anläggningsbeslut av Lantmäteriet som i dessa fall lutar sig mot Anläggningslagen.
I Norrköpings kommun utgör de statliga vägarna 766 kilometer, de kommunala vägarna sträcker ut i 622 kilometer medan de enskilda vägarna utgör hela 66 procent av vägbeståndet med sina 2746 kilometer. De ”8 största” vägföreningarna utgör ca 155 kilometer och ungefär 25 procent av det enskilda vägnätet är berättigat till bidrag från det statliga Trafikverket.
De flesta av de största vägföreningarna är synonyma med Norrköpings prioriterade utvecklingsorter: Skärblacka, Svärtinge, Norsholm, Kimstad, Åby/Jursla, Krokek och Östra Husby. Kolmårdens vägförening bildades 1956, och har idag ca 1200 medlemmar.Föreningen har skötselansvar för drygt 30 km väg.
Konflikterna mellan kommunen och vägföreningarna rör oftast ersättningar och gränsdragningar för ansvar. Just nu går debattens vågor höga om ett nytt bidrags/ansvarssystem som Tekniska nämnden fattade beslut om i mitten av december förra året. Sture Valund är ordförande i Åby/Jursla vägförening, som med sina fyrtio kilometer vägar och gator är den största av Norrköpings vägföreningar. I Folkbladet 14 januari berättade Valund att: "Vi måste nu sätta hårt mot hårt och härmed förbjuda all byggnation och anläggningar på våra förrättade grönytor tills denna ansvarsfördelning är utredd. Detta kommer nu att drabba nybyggnation av 40 lägenheter med lekpark, parkeringar, med mera på Kvarntorp vid gamla brandstationen Åby."
I Folkbladet 30 december 2021 anförde Tore Larsson i Skärblacka vägförening att det, med tanke på hur Norrköpings kommun behandlat vägföreningarna under decenniernas gång, "var synd att vi inte hamnade i Linköpings kommun istället för Norrköping." I Linköping övertog kommunen ansvaret för väghållningen. Det är för stunden svårt att se något sådant komma i Norrköping.