Vägarna är en het potatis i Norrköping

Måndagskvällens fullmäktigemöte inleddes på ett ovanligt charmigt sätt.

Ungdomar från Eneby Fritid, medlemmar från flera vägföreningar, kommundirektören, ersättare från olika partier och nyfikna medborgare i allmänhet fyllde bänkarna vid måndagens fullmäktigemöte.

Ungdomar från Eneby Fritid, medlemmar från flera vägföreningar, kommundirektören, ersättare från olika partier och nyfikna medborgare i allmänhet fyllde bänkarna vid måndagens fullmäktigemöte.

Foto: Widar Andersson

Nyheter2019-11-25 19:04

En grupp ungdomar från Eneby Fritid berättade om en resa till Borneo som de genomförde i början av augusti. Att ungdomarna begav sig iväg så långt var lite av en slump. En nyanställd fritidsledare i Eneby visade sig vara en biolog som precis fått ett stipendium för att forska om de speciella Borneo-elefanterna som framförallt kännetecknas av att de är små och få. Idén föddes om att försöka slå två flugor i en smäll. Biologens forskarresa kombinerades med en studieresa för intresserade ungdomar. Resan finansierades delvis genom anslag från Norrköpings kommun. Nu var ungdomarna på plats för att rapportera från sin resa. Vilket de gjorde med lika delar ära som charmigt ungdomlig oförvägenhet. 

Sedan blev det en mer kärv diskussion om vad som är på gång när det gäller kommunens så kallade vägföreningar. De flesta vägföreningarna är barn av den senaste stora kommunsammanslagningen 1970/71. I den växande kommunen Norrköpings ytterområden och landsbygd bildades vägföreningar - med gedigna statliga bidrag - för skötseln av utpekade vägar.

De statliga bidragen har minskat. Kommunen ger bidrag på cirka 11 miljoner kronor till vägföreningarna. Men det behövs också avgifter; för Norrköpings del mellan 1-5000 kronor per år och medlem. Diskussionen finns sedan gammalt om orättvisor och "dubbelbeskattning" av innevånarna som får ta ett stort eget ansvar för vägarna,. På senare tid har konflikten trappats upp då E on behöver göra stora investeringar i vägbelysningen; framförallt gräva ner de idag luftburna ledningarna. E.on vill lämna över ansvaret för vägbelysningen till någon. Kruxet är bara att kommunen inte vill ta över och att vägföreningarna inte får. (Som lagarna ser ut nu) Vilket skulle kunna innebära att det blir nattsvart ute på många vägar. 

Åtta vägföreningar har ansökt om "fullt kommunalt övertagande" av vägföreningens uppgifter.  Magnus Bengtsson och Olof Carlsson från Samhällsbyggnadskontoret berättade dock att kontorets tjänstemannaförslag inför fullmäktiges beslut nästa år är att inget övertagande ska ske, att alla kommunala bidrag ska dras in och att det blir helt upp till vägföreningarna att bestämma över standarden på vägarna inklusive belysning och allt annat runt omkring. 

Ganska kärva besked kort sagt.

Det här är ett stort beslut med många konflikter och i olika nivåer. Enligt tjänstemännen från kommunen skulle ett fullt kommunalt övertagande innebära att varje fastighetsägare i t ex Marby skulle få betala 140 000 kronor för belysning och andra gatukostnader. Medan belysning enligt dagens standard kostar cirka 500 kronor per fastighet.

Ett beslut närmar sig och många medborgare är mycket intresserade. Besöksläktarna i fullmäktigesalen var välfyllda med folk från olika vägföreningar.  Veteranen Gunnar Bredin (M) bjöd på en erfarenhetsspäckad exposé av hur sammansatt och konfliktfylld den här frågan är då sådant som snöröjning, skolskjutsar och sophämtning vägs in tillsammans med rättvisefrågor, avgift/skatt-frågor och med säkerhetsfrågor. 

Många politiker ställde avvaktande frågor och inlägg. Vägföreningarna är en het potatis. E on: s krav på att någon ska ta över belysningsanläggningarna kommer av allt att döma att tvinga fram ett beslut.

"Det är oerhört komplicerat men nu måste vi fatta beslut", sa Karin Jonsson (C). 

Mötet började således i ungdomlig charm för att lagom till kaffepausen landa i kärv ekonomi. Så är det i livet och politiken.

Vägföreningar

Under vintern 2019-2020 planerar kommunen att fatta beslut i olika frågor som berör vägföreningar. Det handlar om ansvar för vägbelysning, bidrag samt arbetet med kommunalt övertagande. Det är åtta föreningar som ansökt om kommunalt övertagande, de påverkas mer eller mindre av alla besluten. De föreningar som ligger i områden där E.On ska vädersäkra sitt elnät berörs av förslaget om att det är föreningarna och inte kommunen som ska ha ansvar för vägbelysning. Källa: Kommunens hemsida.

Karta: Rosen förvaltningshus
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!