Uppgifter om tre olika detaljplaner har det pratats om åtminstone under de senaste fem åren när översiktsplanen fastställdes. Då konstaterades att Marby ingår i kommunens utvecklingsområden, det vill säga att de vill "möjliggöra för ytterligare bebyggelse med blandade bostads- och upplåtelseformer och med inslag av service". Men trots detta finns ingen detaljplan ännu antagen.
Längst hade planen kommit för området som kallas Marbystrand och som drogs igång redan 2012. Men den stöp på målsnöret när mark- och miljööverdomstolen upphävde beslutet för drygt fyra år sedan. Bland annat fanns det synpunkter på kulturmiljön och strandskyddet i planen. En juridisk granskning gjordes sedan av kommunen om vad domen innebar.
Nu är kommunen redo för en omstart. Området har utökats något och nya utredningar måste göras bland annat beroende på klimatförändringarna. Även en ny gatukostnadsutredning måste göras trots att den gamla godkänts. Det beror bland annat på att antalet nya bostäder kommer att bli fler. Och alla fastigheter som planen omfattar måste ingå i den nya gatukostnadsutredningen.
– Vi räknar med ett samråd om detaljplanen och gatukostnadsutredningen under 2023. Därefter kommer ytterligare ett tillfälle finnas att lämna synpunkter under granskningen. Sedan hoppas vi på att planen kan antas av kommunfullmäktige under 2024, säger Magnus Gullstrand, gruppledare detaljplanering på samhällsbyggnadskontoret.
Det tog alltså tio år efter det att man beslutat att området, som länge varit ett utpräglat sommarstugeområde, behövde en ny detaljplan. Detta eftersom allt fler valt att bosätta sig permanent i Marbystrand. Dessutom vill några markägare inom området skapa fler nya bostäder. Hur många det kan bli är svårt att bedöma idag, enligt Magnus Gullstrand.
Om alla tre detaljplanerna (se skissen) som berör Marby-området så småningom blir verklighet kommer det att finnas ytterligare drygt 800 fler bostäder i Marby, mest villor men också parhus, radhus, kedjehus och lägenheter i flerbostadshus. Här är osäkerheten betydligt större om och när utbyggnaden kommer att ske. Detaljplanen för området som kallas Unnerstad är vilande för tillfället och Magnus Gullstrand har inget besked om när det planarbetet kan återupptas.
I den tredje detaljplaneområdet kallat Marbygård ägs i princip all mark av det norska bostadsföretaget OBOS, vars svenska del vill bygga en trädgårdsstad med över 700 bostäder i området. Idag är det jordbruksmark varför en ledamot från Kristdemokraterna reserverade sig när samhällsplaneringsnämnden i juni beslutade att lämna ett så kallat planbesked till byggherren. Det innebär att kommunen avser att inleda ett planarbete så småningom.
– Ett planbesked är inte juridiskt bindande men som planerna ser ut nu kan vi börja med planarbetet 2026 om samhällsplaneringsnämnden då har beslutat om planuppdrag. En ny detaljplan beräknas vara klar för antagande 2028. Men om det verkligen blir så är ännu för tidigt att säga något om, säger Magnus Gullstrand.
Markägaren OBOS har redan skickat ut en broschyr om trädgårdsstaden som de planerar. Men som sagt det lär dröja åtminstone sju - åtta år innan några hus står färdiga att bebos. Åtminstone om nuvarande tidsplaner gäller.