Vänsterpartiet var det enda partiet som inte ville godkänna de nya riktlinjerna när beslutet togs i arbetsmarknads- och vuxenutbildningsnämnden i december 2019.
Som Folkbladet tidigare berättat innebär riktlinjerna bland annat att biståndstagare med för dyra boendekostnader måste söka billigare boende i hela länet.
– Jag tycker att det är extremt hårt agerat av Socialdemokraterna i Norrköping. Man sparar helt enkelt pengar på de familjer som är fattigast i Norrköping, säger Nicklas Lundström, gruppledare för Vänsterpartiet.
Han konstaterar att det är brist på billiga hyresrätter i Norrköping. Konsekvensen av de skärpta kraven kan därför bli ökad fattigdom och trångboddhet.
Nicklas Lundström hoppas att de andra partierna ska ändra uppfattning i frågan.
– Jag vet att många politiker har fått påringningar av framför allt barnfamiljer som befinner sig i kris, så jag hoppas att de tänker om. Vi kommer att diskutera det här på fullmäktige den 31 augusti då vi har ställt en interpellation.
Han har själv varit i kontakt med familjer som drabbas.
– Det är tufft för alla, men just barnfamiljerna kommer extremt mycket i kläm med de här nya reglerna. Reglerna är ännu hårdare än vad många förstår. Föräldrarna ska dela på vardagsrummet som ett sovrum och sedan ska man ha ett rum på vartannat barn.
Socialdemokraterna säger att det är en jämlikhetsreform och att det ska vara lika villkor för de som är beroende av ekonomiskt bistånd som för en låginkomsttagare på orten?
– Det där är det värsta nyspråket jag har hört, säger Nicklas Lundström som menar att det inte finns någon definition av en låginkomsttagare på orten.
– De hittar helt enkelt bara på och vill spara en massa pengar på det här. Den yttersta konsekvensen är att vi får fattiga och trångbodda barn och ökad segregation i Norrköping. De konsekvenserna kommer vi att få se om 5–10 år med ökat utanförskap, ökad kriminalitet och lättare för gängen att rekrytera fler barn och unga som hamnar snett.
I samband med coronapandemin befarar han att arbetslösheten kommer att skjuta i höjden.
– Många fler familjer kommer att hamna i det här läget, och då gäller den här regeln plötsligt inte bara långvarigt utslagna familjer. Då är det vanliga Svenssons som kommer att hamna här också.
Han ser inte en nedskärning av det ekonomiska biståndet som rätt väg att gå för att minska arbetslösheten.
– Ökad fattigdom leder inte till arbete utan till ökat utanförskap och mindre chans att komma in på arbetsmarknaden. Det är snarare utbildning, ett vettigare boende, en minskad trångboddhet och stimulansåtgärder som gör att man lättare kan få ett arbete.
Framöver ska riktlinjerna prövas i kammarrätten.
– Regeringen har markerat stenhårt mot social dumpning och sagt att kommunerna inte får hålla på med det. Samtidigt är det precis vad sossarna i Norrköping gör. Jag hoppas verkligen att man kommer att förlora i kammarrätten.
Nicklas Lundström tycker inte att kostnader för försörjningsstöd ska skjutas över på kommuner som Boxholm eller Valdemarsvik.
– Det är kommuner som har ännu mer ansträngd ekonomi än vi har. Dessutom riskerar det här att leda till ett race mot botten, alltså att alla kommuner sänker biståndet och gör barn och familjer fattigare och fattigare för att tvinga dem till nästa kommun.