Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Utredning bekräftar misstankar mot direktör

Vad slutnotan landar på efter härvan på digitaliseringsavdelningen går inte att svara på i nuläget. Däremot pekar KPMG:s rapport på att kommunen drabbas av rejält ökade kostnader.

Martin Krüger, auktoriserad revisor på KPMG, presenterades företages granskning av digitaliseringsavdelning på tisdagen.

Martin Krüger, auktoriserad revisor på KPMG, presenterades företages granskning av digitaliseringsavdelning på tisdagen.

Foto: Carolina Nilsson

Nyheter2019-12-17 13:10

Det stod klart på tisdagen när Martin Krüger, auktoriserad revisor på KPMG, redovisade vad man kommit fram till i granskningen av digitaliseringsavdelningens hantering av anrop och inköp av konsulttjänster 2018 och 2019. Där kommer man bland annat fram till att otillåtna direktupphandlingar har förekommit, då vissa av konsulterna som fakturerats inte godkänts av kommunen. I runda slängar handlar det om en kostnad på tolv miljoner kronor. Detta kan skada kommunen på flera sätt.

– Dels kan det bli en straffavgift mot kommunen då man inte följt reglerna kring lagen om offentlig upphandling (Lou), dels har de här tjänsterna inte konkurrensutsatts, vilket gör att man inte kan veta vilka andra intressenter det skulle ha funnits, säger Martin Krüger.

Genom bland annat intervjuer med anställda, granskningar av e-postmeddelanden och fakturor har KPMG systematiskt jämfört kommunens regler kring upphandling, med hur det egentligen gått till. Även den tidigare digitaliseringsdirektören Johan Högnes ansvar har utretts. Många av konsulterna som tagits in, kommer dessutom från hans förra arbetsgivare.

– Det här kan man se började ganska omgående efter att han anställts. Det kan finnas skäl att ifrågasätta detta och det kan handla om jäv, säger Martin Krüger.

En konsult har även anlitats som chef, något som går emot kommunens reglemente, och har haft som uppgift att upphandla tjänster.

Man har kunnat fastställa att den tidigare digitaliseringsdirektören överträtt sina befogenheter när det gäller avrop från ramavtal. Detta har Folkbladet tidigare berättat om och det handlar om 42 avrop i storleksordningen 120 miljoner kronor. 

– Men allt har inte fakturerats, säger Martin Krüger och förklarar hur det handlar om avtal med möjlighet till förlängning.

För kommunledningen återstår nu att försöka minimera skadan så gott det går. Som det ser ut nu går digitaliseringsavdelningen back med 35 miljoner kronor i år. 

– Vi ska göra allt för att återställa den skada det här har åsamkat Norrköpings kommun. Det är viktigt, inte minst i tider som dessa när vi vänder på varje sten. Utredningen visar också att det var rätt att polisanmäla den tidigare digitaliseringsdirektören, säger kommunstyrelsens ordförande Lars Stjernkvist (S).

Polisutredningen pågår just nu.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!