– Det handlar om en tarmbakterie som är resistent mot antibiotika och därför svårbehandlad. Den drabbar oftast personer som är sköra, har sår, katetrar eller andra infarter. Bakterien får dessutom lätt fäste på olika ytor och kan därigenom spridas vidare. VRE är anmälningspliktig enligt smittskyddslagen, skriver regionen i ett pressmeddelande.
Enligt region Östergötland berörs ett tiotal patienter som vårdats på en kirurgavdelning vid Vrinnevisjukhuset.
Enligt Erik Stenkvist, chefläkare vid Vrinnevisjukhuset, är utbrottet bekymmersamt särskilt med tanke på det redan pressade pandemiläget vid sjukhuset.
– Vi har nu bildat en särskild arbetsgrupp som vidtar ett antal kraftfulla åtgärder för att hantera situationen. För att skydda patienter från smitta har vi fått göra en mindre neddragning av antalet vårdplatser, säger Stenkvist.
Andra åtgärder som vidtas är provtagning av patienter inför inskrivning till vårdavdelning, under vårdtiden och vid utskrivningen, provtagning på ytor och noggrann städning av utrymmen.
– Som alltid är det också viktigt att alla medarbetare har en hög följsamhet till basala hygien- och klädregler, säger Erik Stenkvist.
Patienter som drabbats får också riktad information om hur de ska förhålla sig under och efter tiden på vårdavdelningen.
VRE står för vancomycinresistent enterokock och sprids ofta på sjukhus, eftersom personer med till exempel katetrar, stomi eller vätskande sår smittas lättare.