Det är myndighetens internrevisorer som granskat urinprovtagningen i Kriminalvården under november 2019 till januari 2020. De flesta anstalter följer reglerna om urinprov, konstateras det i rapporten, men vissa brister har upptäckts.
Den allvarligaste är att Kriminalvården varje år köper in urinprovstickor för omkring två miljoner kronor, utan att någon upphandling gjorts. Detta är ett brott mot lagen om offentlig upphandling. Dessutom kan det innebära att stickor av sämre kvalitet används, som i sin tur påverkar möjligheten att upptäcka narkotika i proven. Enligt en studie från Karolinska institutet var ungefär ett av tio negativa teststicksprov egentligen positivt. Om Rättsmedicinalverket skulle genomföra alla analyser av urinprov skulle man få ett mer tillförlitligt resultat.
Vissa anstalter menar dock att stickorna är nödvändiga, eftersom man ibland snabbt behöver svar för at kunna bedöma om en klient ska kunna gå på permission. Det skulle dessutom bli mycket dyrare om Rättsmedicinalverket skulle analysera alla prover.
Revisorerna uppmanar nu Kriminalvården att snabbt fatta beslut om urinprovsstickor ska användas. Om de ska användas bör en upphandling inledas omgående.
Andra brister som upptäckts är att reglerna för provtagning inte alltid följs. På en del platser sker till exempel inte urinprovstagningen slumpmässigt över dagen eller det är endast en kriminalvårdare som övervakar provstagningen.