Upprustning av Östgötaleden stöttas med en miljon

Vandringsupplevelsen ska förbättras på Östgötaleden med hjälp av nya skyltar och bättre information.

Skyltningen ska förbättras på Östgötaleden.

Skyltningen ska förbättras på Östgötaleden.

Foto: Louise Åsenheim

Nyheter2020-06-25 12:00

I takt med att coronaviruset sveper över världen tycks intresset för att vistas i naturen ha ökat kraftigt. Det märks inte minst på Östgötaleden, som slingrar sig 140 mil genom djupa skogar, slättlandskap och skärgård.

Nu står det klart att leden ska få en enhetlig skyltning och bättre kvalitet på vägvisning och information. Satsningen har beviljats drygt en miljon kronor från Europeiska jordbruksfonden för landsbygdsutveckling.

– Att förbättra Östgötaledens tillgänglighet är en viktig del av vårt strategiska arbete, eftersom den med sina 140 mil är en fantastisk tillgång för länet. Tack vare satsningen stärker vi förutsättningarna för friluftsliv, naturturism och besöksnäring, vilket kommer väl till pass när vi under pandemin ska hemestra, säger Eva Andersson (S), ordförande i regionutvecklingsnämnden, i ett pressmeddelande.

Det utlovas bland annat information om spännande lokal historia och kulturarv utefter leden, genom en ny form av samarbete med hembygdsföreningar.

– Vi ser en positiv explosion av intresse nu när många väljer naturen framför annan fritidssysselsättning. Naturen fyller en viktig funktion för folkhälsan när andra fritidsintressen inte kan bli av. Intresset för vandring och naturturism kan även gynna många besöksnäringsföretag. Därför satsar vi nu stort på att stärka kvaliteten på leden, säger Anne Hederén, ansvarig för Östgötaleden på Region Östergötland.

Region Östergötland genomför satsningen i samverkan med länets kommuner och föreningsliv.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!