Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Ungdomar har allt mer "hårt sex"

Strypsex är något som ungdomar alltmer berättar om för barnmorskorna på Ungdomshälsan.

Margareta Wejryd, Åsa Frisk, Pernilla Blomqvist, Shagge Lundblad och Kristin Sandberg är alla barnmorskor på Ungdomshälsan och upplever att allt fler tjejer berättar om "hårdsex" och söker för problem i underlivet.

Margareta Wejryd, Åsa Frisk, Pernilla Blomqvist, Shagge Lundblad och Kristin Sandberg är alla barnmorskor på Ungdomshälsan och upplever att allt fler tjejer berättar om "hårdsex" och söker för problem i underlivet.

Foto: Carolina Nilsson

Nyheter2020-08-30 06:45

För några veckor sedan fick en barnmorska, som arbetar på en ungdomsmottagning i Faluntrakten, nog. I långa inlägg på facebook beskrev hon hur unga tjejer som söker vård alltmer vittnar om "hårdsex" – något som gör att de får ont varje gång de har sex. Det kan handla om att killar trycker in sin armbåge i magen på tjejen, för att det ska kännas mer då slidan blir trängre, hur man har sex bakifrån så att livmodertappen stöts emot och oralsex så att tjejen nästan kräks. "Ungdomarna tror liksom att det ska göra ont. Att "alla" har analsex, att "alla" gillar att få en kuk nedkörd långt ned i halsen och att "alla" vill bli dragna i håret och smiskade", skriver hon bland annat. Hon beskriver även hur tjejerna ofta inte vill detta, men inte vågar säga nej och "verka tråkig".

Resultatet av detta blir bland annat sår i underlivet, hemorrojder och bristningar. Även barnmorskorna på Ungdomshälsan i Norrköping märker av detta. 

– Jag har jobbat här sedan 2004 och strypsex är något jag började höra talas om för bara några år sedan, säger Kristin Sandberg. 

Folkbladet träffar dem på arbetsplatsen i "gamla Folkets Hus" mellan resecentrum och Östgötateatern. De vill berätta vad de får höra i mötet med tjejer och vidga debatten. 

– I dag verkar det som att många börjar med att ha den här typen av sex, man tror att "alla andra har det". Men när man är liten tycker jag att man ska testa andra former av sex först, säger Åsa Frisk.

Kristin Sandberg instämmer:

– Jag tror det beror på allt man ser i sociala medier.

– Det finns en nyfikenhet, det ser njutbart ut, men så är det inte det, men man fortsätter ändå, säger Margareta Wejryd, som även kan se att filmer som "50 shades of grey" drar ut gränserna.

Barnmorskorna märker av att framför allt tjejer kan ha svårt att säga nej även om det gör ont, att de vill "ställa upp" och att det finns en slags outtalad sanning att sexet mest är till för killens njutning.

– Det ses som en självklarhet att killen ska komma, men inte tjejen. Att han säger "vänta lite, det är snart klart", är något vi ofta får höra. Det är fel! Självklart ska även tjejerna njuta, säger Shagge Lundblad.

Kollegan Pernilla Blomqvist instämmer:

– Det är tråkigt att deras sexliv ska börja så. Det mesta blir förstört från start.

De märker att tjejer ofta inte vågar ta på sig själva, och därmed lära sig vad de själva tycker om.

– När jag får höra sådant så får de alltid i läxa att gå hem och smeka sig själva och köpa en minidildo, säger Åsa Frisk.

Under många år har tjejer även sökt för sina underliv, då de inte tror att de ser "normala ut". I varje mottagningsrum finns en tavla med mängder med varianter av hur underliv kan se ut, och efter en titt där brukar de flesta förstå att det inte finns något som är "normalt". Att alla ser olika ut. 

– Är det porrindustrin som gör att det blir så här? Där har de bara sett platta underliv, utan ett enda hårstrå, och inga sådana här där blygdläpparna syns, säger Pernilla Blomqvist och pekar på en illustration i tavlan.

Barnmorskorna är måna om att framhålla att man ska kunna testa olika former av sex och att man inte ska skuldbelägga någon. 

– Alla ungdomar är välkomna till oss på Ungdomshälsan för samtal och frågor om sex. Man ska inte ska göra något som inte känns bra och det är viktigt med samspel och att båda har samtyckt till det som sker, säger Margareta Wejryd.

Ungdomsmottagningen

På Ungdomshälsan på Vattengränden 14 kan ungdomar få hjälp med olika saker, som frågor om kroppen, sex och relationer, skydd mot graviditet samt stöd om man mår dåligt.

I det uppmärksammade facebookinlägget beskrivs hur allt fler unga tjejer söker för såriga underliv och att de pressas till "hårdsex".

Barnmorskorna på Ungdomshälsan poängterar att ingen ska göra något som inte känns bra, samt att det är viktigt med samspel och att båda har samtyckt till det som sker.

Källa: Ungdomshälsan Norrköping

Karta: Ungdomshälsan
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!