Statistik hämtad från Socialstyrelsen visar på ett nationellt mönster där antalet unga som hämtat ut sömnmedel på recept ökat markant under de senaste tio åren, rapporterar försäkringsbolaget If i Hälsobarometern. Rapporten är skriven med utgångspunkt av svenskarnas hälsa efter pandemin där en fjärdedel av svarande i undersökningen sa att deras sömn försämrats under och efter pandemin. I de yngre åldergrupperna (18-35 år) svarade närmre en tredjedel att de upplevde försämrad sömn.
Enligt If följer region Östergötland samma nationella mönster där användandet av receptbelagda sömnmedel bland både män och kvinnor under 45 år ökat. Samtidigt ser If att användandet minskar i de äldre åldersgrupperna nationellt. Kristina Ström Olsson, hälsostrateg på If, oroar sig över att brukandet gått ner i åldrarna.
– Det behövs mer förebyggande insatser för att främja ungas fysiska och psykiska hälsa både på det individuella planet och på ett samhälleligt plan så att behovet av sömnmedel och lugnande minskar, säger Kristina Ström Olsson.
I jämförelse med andra regioner i landet förskriver Östergötlands län förhållandevis lite sömnmedel till ungdomar, trots att patienttalet fyrdubblats under tio år.
– Det är en oroande utveckling att användandet av insomningsläkemedel bland unga ökar så kraftigt. Sömn är en viktig byggsten både för hälsa och välmående och sömnsvårigheter eller sömnproblem måste tas på allvar, avslutar Kristina Ström Olsson.