I coronakrisens inledning, den 11 mars, meddelade regeringen att karensavdraget, som innebär att anställda blir utan ersättning första sjukdagen, tillfälligt avskaffas. Men på senare tid har det uppmärksammats hur den "slopade karensdagen" i själva verket inte alls är borttagen. Istället drar arbetsgivaren av för karensdagen som vanligt och man får själv söka ersättning från Försäkringskassan som betalar ut ett belopp som är lika för alla: 700 kronor – 490 kronor efter skatt. För en undersköterska som tjänar 25 000 (snittlönen i Norrköping förra året) dras runt 1 200 kronor för karensdagen – kompensationen täcker alltså inte ens hälften.
Undersköterskan Ann Björling är en av många som reagerat på detta.
– Jag var hemma två veckor och en dag förra månaden, på det förlorade jag 4 500 innan skatt. Det är rätt mycket för en underbetald undersköterska. För den som är ensamstående med barn och kanske inte har någon sambo som har lön är det ännu mer kännbart, säger hon.
Hon poängterar att det kan bli mycket pengar nu då många måste stanna hemma mer än vanligt, även för sådant som pollenallergi.
– Vi kan ju inte gå till jobbet om man har minsta hosta eller nysning – har du något symptom är du inte välkommen. Det tvånget är naturligtvis nödvändigt, samtidigt tappar vi ju en jäkla massa i inkomst vi som behöver vara hemma.
Tror du att det kan leda till att personer med symptom ändå går till jobbet?
– Nej, det tror jag inte. Vi som jobbar inom vård och omsorg kan ju verkligen inte utsätta våra sjuka, äldre och sköra för någon som helst risk. Man stannar hemma, och biter i det sura äpplet när lönen kommer.
Hon tycker att vård- och omsorgspersonal i mycket får ta smällen för coronapandemin.
– Det är lätt för politikerna att sitta på videolänk och säga att vi är hjältar, men det ger ju inte oss mat på bordet.
Fackförbundet Kommunal har sedan länge ansett att karensdagen ska tas bort helt hållet.
– Överhuvudtaget anser vi att karensdagen ökar sjuknärvaron för det kostar för mycket att vara hemma. Främst för de som är deltidsanställda och våra timanställda, säger Lena Lundqvist, ordförande i Kommunal sydost.
– Men det här är vad regeringen beslutat och alla måste ju följa det myndigheterna går ut med, det är inget vi kan påverka. Men vi kommer fortsätta driva den här frågan naturligtvis.