Tvåhundra gangstermord senare står vi och stampar

Sverige 20 juli 2021 05:15
Detta är en ledarkrönika. Folkbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Det känns som att vi har kommit till vägs ände. Det finns snart inga ord kvar att säga. Jag minns inte när statsminister Löfven, inrikesminister Damberg och justitieminister Morgan Johansson för första gången ombads att kommentera skjutningar och mord i den svenska gangstermiljön. Men jag kan tänka mig att det är flera gånger per år sedan 2014 och framåt som de har varit "förbannade", "förtvivlade" beslutsamma att "knäcka gängen", talat om utvecklingen som "oacceptabel" och/eller lovat "odjuren" som beter sig så illa ska: "jagas till världens ände om så skulle behövas." Och ett otal variationer på samma tema. Politikerna har fastnat i ett olyckligt förstaläge. Ett exempel: När det första kända dödsoffret med covid-19 inträffade under vårvintern 2020 höll statsministern en pressträff där han beklagade sorgen och förlusten och vädjade till alla att likt honom själv göra allt vad de kunde för att minska smittspridningen. Löfven insåg naturligtvis att det skulle vara ogörligt att hålla en pressträff för varje avliden. Döden med covid-19 gick in i ett slags normaltillstånd i väntan på vaccinet. När det gäller gangstermorden har politiken emellertid fastnat i en verklighetsblyg förnekelsefas. Storyn är fortfarande att gangsters inte borde/ska finnas i Sverige. Det duger inte. 

Gangsterskjutandet/mördandet har pågått under flera år. Enligt Brottsförebyggande rådet gick en del av det ökande dödliga skjutvapenvåldet "under radarn" under millenniets första decennium: "Till en början doldes de ökande dödsskjutningarna i statistiken bakom en fortsatt minskning i dödligt våld med andra våldsmetoder, men från och med 2013 har de kommit att bidra till en generell ökning av den totala nivån av dödligt våld i landet." (Rapporten Dödligt skjutvapenvåld i Sverige och andra europeiska länder 26 maj 2021)

Det handlar om långt över 200 gangstermord under de senaste sju, åtta åren. 2021 började som ett bättre år än det hittillsvarande rekordåret 2020 då 44 personer sköts ihjäl av kriminella gängmedlemmar. Men vårt år 2021 förmörkas av ett polismord där en misstänkt gangster från Biskopsgården utanför Göteborg sitter häktad och av småbarn som skottskadades vid någon form av kriminellt utbrott i Flemingsberg utanför Stockholm. Detta är Sverige här och nu. Och det finns inget vaccin. Statsråden kan trycka tillbaka problemet på sikt: Längre straff. Mycket begränsad invandring. Fungerande utvisningsregim. Fler poliser. Toppskolor i gangsterpräglade samhällen. Mer övervakning av avlyssning. Men förbannade och förtvivlade kan vi medborgare vara själva. Det behöver vi inga statsråd till.

 

 

Profilbild Widar AnderssonWidar Andersson
Ämnen du kan följa
Läs mer!
Krönika

Lars Stjernkvist: Gärna principer men inte dogmatism

Norrköping

En man gripen för storbråket i Hageby

Norrköping

Två försvann efter att ha setts misshandla annan

Finspång

Polisen" Det ser inte ljust ut att klara upp inbrottet"

Norrköping

91-åring utsatt för stöld av man på sparkcykel

Visa fler