Tunga sakfrågor när de fyra främsta möttes

Sverige 18 april 2021 06:15
Detta är en ledarkrönika. Folkbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Tidigare i veckan presenterade regeringen sin vårbudget. På torsdagskvällen debatterades vårbudgeten i Aktuelltstudion på SVT. Det var en frejdig och uppiggande tillställning. Fyra av de absolut främsta inom inrikespolitiken hade tagit sig till studion för att live och på riktigt diskutera hur det går för Sverige, för svensk ekonomi och för svenskarna. På regeringssidan/Januariavtalssidan stod finansminister Magdalena Andersson och Centerpartiets ledare Annie Lööf. Från oppositionen medverkade moderaternas partiledare Ulf Kristersson och Jimmie Åkesson som leder Sverigedemokraterna. 

Vi lever ju i ett slags undantagstid och med ett slags undantagsekonomi som väldigt få levande och politiskt aktiva människor känner igen. Med hjälp av många lånade miljarder kronor finansieras stöd och bidrag till stora delar av näringslivet, till sjukvården och till socialförsäkringarnas förmånstagare. Pandemiundantaget i svenskt ekonomiskt och socialt liv ska förhoppningsvis snart vara över. Vaccineringen - som i sig själv är en av alla stora utgiftsposter för skattebetalarna - pågår för fullt och det kommer uppmuntrande rapporter om att vaccinet ger ett gott skydd mot att bli allvarlig sjuk/avlida av eller med Covid-19. Finansminister Magdalena Andersson och regeringen räknar dock med i sin vårbudget att effekterna av virusutbrottet kommer att sätta sin prägel på ekonomin under ytterligare et par, tre år framåt i tiden. Som Jimmie Åkesson sa i debatten i Aktuellt så finns det också en tämligen stor uppslutning i riksdagen för alla de stödmiljarder som regeringen har pumpat ut och fortsätter pumpa ut i samhället. 

Det som framförallt piggade upp torsdagskvällens Aktuelltdebatt var det goda humöret och den frejdiga debattlusta som präglade tillställningen. I centrum för diskussionen stod den höga svenska arbetslösheten och Sveriges stora besvär med att flera hundra tusen av de vuxna invandrare - enligt Moderaterna/Riksdagens utredningstjänst 670 000 personer - som kommit till Sverige under senare år inte försörjer sig själva utan lever som man säger "på bidrag". Långtidsarbetslösheten växer till sig månad för månad. Kristersson och Åkesson var på hugget men fick bra svar på tal av Andersson och Lööf. Här anas möjligheten till en valrörelsedebatt om Sveriges riktiga och allvarliga problem. Vilket är vad Sverige behöver om vi ska ta oss ut ur undantagstiden på ett bra sätt och med ett så litet utanförskap som bara tänkas kan. 

Profilbild Widar AnderssonWidar Andersson
Ämnen du kan följa
Läs mer!
Norrköping

Kronan är räddad – Kvartetten backar på kontorisering

Krönika

Widar Andersson: De varnar sitt parti för islamism och judehat

Politik

Höjd pensionsavgift kan bli valfråga för S

Politik

M: Tänk mer europeiskt om vaccinpassen

Politik

Bulgarisk kris kan öppna för EU-utvidgning

Visa fler