Företaget Solkompaniet som vill bygga har överklagat till Mark- och miljödomstolen i Växjö och där ligger nu ärendet för behandling. Folkbladet har tidigare berättat om den 87 hektar stora planerade solcellsparken i sluttningen ner mot Glan. Meningen var att parken skulle kunna producera el nog att räcka till 17000 villors behov under 30 år.
Solkompaniet har bland annat hävdat att marken är av sämre beskaffenhet och inte gett speciellt goda skördar och att den därför vore lämplig som mark för solceller. Dessutom förstörs inte jordbruksmarken eftersom solcellerna bara kan användas i ungefär 30 år. Marken kan därefter återställas som jordbruksmark.
Men länsstyrelsen håller inte med om resonemanget när det gäller den här parken. Så här skriver man bland annat i beslutet:
– Länsstyrelsen anser att största delen av den mark som pekas ut för anläggande av solcellsparken är jordbruksmark av god beskaffenhet, det vill säga mycket brukningsvärd.
Man konstaterar att Sverige självförsörjningsgrad idag bara uppnår 50 procent medan den på 90-talet var mellan 75 och 90 procent. Därför menar man att mark som är brukningsvärd också måste bevaras. Den bör alltså fortsätta att brukas. Länsstyrelsen menar också att återställandet kan bli mer komplicerat och ta lång tid. Skador på natur- och kulturmiljö går inte att förutse efter 30 år från nu.
Det är bröderna Bo och Lars Falkman som äger Svärtinge gård. De har varit positiva till att deras marker skulle kunna användas till energiproduktion. Så här sa Lars Falkmantidigare i Folkbladet:
– För oss två är det väldigt lyckat om detta blir verklighet. Vi börjar bli gamla och skröpliga och har inga barn som vill ta över.
Idag säger Lars Falkman att han gärna hade sett en solcellspark på sina ägor men att det inte är en katastrof om det inte blir så. Nu avvaktar han överklagandet hos Mark- och miljödomstolen:
– Blir det nej också där så kommer vi att köra vidare nåt år till och sedan arrendera ut marken, säger Lars Falkman.
Som bekant har länsstyrelsen däremot nyligen sagt ja till byggandet av en stor park på Vikbolandet, också där på jordbruksmark. Då gjordes en annan bedömningen av markens beskaffenhet. Energiförsörjningsaspekten vägde tyngre.