Tumba och Sverige var ganska snälla egoister

Sven-Olof Johansson föddes 1931. Mamman Greta var från Berlin i Tyskland. Pappa Torsten var en svensk ingenjör.

Sverige 2 maj 2021 06:17
Detta är en ledarkrönika. Folkbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Vintern och våren 2021 har förgyllts av en bok och av en SVT-dokumentär där denne Sven-Olof Johansson har stått i centrum. Boken heter "Mona Tumba - Min sanning" och är författad av Mona Tumba och av Anna von Koch i Söderköping. Dokumentären av Jens Lind heter "Tumba - en släktsaga" och kan ses i två delar på SVT Play. 

Boken och dokumentären bjuder på fascinerande berättelser om Sverige, vår nutida historia och om mötet mellan barnen i två helt olika familjer. Mona Tumba var barn till "Mattkungen" Nils Nessim och Märta Wirde och växte upp i den tämligen begränsade miljö som Stockholms societet erbjöd. Att Mona alls kom i kontakt med Sven-Olof Johansson var helt och hållet den unge mannens förtjänst. Sven Tumba Johansson var en otroligt särbegåvad människa och idrottsman. Svensk mästare i fotboll Djurgården. Åttafaldig svensk mästare med Djurgården i ishockey. Dubbel världsmästare med Tre Kronor i ishockey. Golfentreprenör i världsklass. Vattenskidåkare i superklass. I Jens Linds dokumentär sägs att Tumba var en egoist som "gav laget energi". Det är en bra sammanfattning; inte bara av Sven Tumba utan kanske också av lilla Sveriges nutidshistoriska roll i världen? Vi håller oss gärna på vår kant utan att för den delen ställa oss utanför världens göranden och låtanden. Sverige är väl en hyfsat snäll egoist; precis som Tumba?

När jag i januari i år recenserade Anna von Kochs och Mona Tumbas bok "Min sanning" så skrev jag bland annat följande rader: "När golfen på allvar kommer in i Sven Tumbas liv så snurrar allt ännu fortare i familjen. Sven Tumba var en riktigt stor kändis. "Ungefär som Zlatan Ibrahimovic", säger Mona Tumba i boken. Och det är nog ingen överdrift. Det berättas om att Tumba inte behövde något visum när han åkte till forna Sovjetunionen för att dra igång en golfklubb i Moskva. Hans insatser som forward och hans vinnande sätt hade gjort stort avtryck hos ryssarna som inte glömde Tumba efter hans tidigare besök i Moskva 1957 då Sverige blev världsmästare i ishockey genom att besegra storfavoriterna Sovjet." 

Sven Tumba var klasslös på något sätt. Han dunkade gamle kungen i ryggen med samma egalitära självklarhet som han dunkade in mål i de lag där han spelade. Han kramade ryssar och amerikaner med samma värme som han pussade Lennart Hyland på kinden i hans tv-sända hörna. Anna von Koch, Mona Tumba och Jens Lind berättar om ett Sverige som fanns. Och som kanske finns?

Profilbild Widar AnderssonWidar Andersson
Ämnen du kan följa
Läs mer!
Norrköping

Kronan är räddad – Kvartetten backar på kontorisering

Krönika

Widar Andersson: De varnar sitt parti för islamism och judehat

Krönika

Widar Andersson: Hundrafyra år av utanförskap tycks vara nog

Östergötland

Region Östergötland pressar EU i bioenergifrågan

Politik

Bulgarisk kris kan öppna för EU-utvidgning

Visa fler