För att visa allvaret i den här kampanjen har representanter för de fyra organisationerna – Naturskyddsföreningen, Jordens vänner, Stadsodling Norrköping och Extinction Rebellion – klättrat upp i de två träd som vetter ut mot Skvallertorget och satt upp en banderoll. "Rädda oss från motorsågarna" står det. Att välja just de två träden var kanske inte helt lyckat eftersom det sedan en tid står klart att de två kommer att finnas kvar. Nu handlar det om de fyra träd som bildar allé längs Bredgatan. Naturskyddsföreningens ordförande Stefan Arrelid förklarar varför det blev så:
– Att vi satte upp banderollen just där beror på att där blir den bäst exponerad. Och det är på Skvallertorget som vi ska ha en manifestation den 29 april för att protestera mot att så många redan etablerade träd försvinner i centrala stan. Dessutom kommer livsvillkoren för de två träd som blir kvar förändras när marken där de står ska stensättas. Det innebär att dräneringen blir sämre och träden får inte alls de möjligheter att växa och bli större som de har nu.
Den nya detaljplanen för området ligger just nu hos mark- och miljööverdomstolen sedan Naturskyddsföreningen överklagat planen just med tanke på träden. Enligt planerna ska ett femvåningshus byggas på tomten ut mot Bredgatan och då behöver de fyra träden tas bort. Kommunen menar att detta är ett led i att återskapa "den täta historiska bebyggelsestruktur längs Västgötebacken som är ett av få medeltida bebyggelsemönster i Norrköping". Tomten har alltså varit bebyggd tidigare.
Enligt en naturvårdsinventering har träden inget större bevarandevärde. Också länsstyrelsen har accepterat att träden tas ner genom att ge dispens från det allmänna biotopskyddet. Men istället har kommun ålagts att plantera minst lika många skogslönnar någon annanstans i Norrköpings tätort. Kommunen har valt att satsa på Slottsgatan.
– Då kan vi skapa ett kontinuerligt grönt stråk längs Slottsgatan till Carl Johans park som kommer att gynna miljön i den delen av staden och den ligger ju inte så långt bort, säger planarkitekt Jackie Leiby på kommunens samhällsbyggnadskontor.
Detaljplanen omfattar också marken på andra sidan Västgötebacken. Det gäller också den så kallade Kärleksparken som om detaljplanen godkänns får starkare status som park. På den obebyggda tomten alldeles vid Bergslagsgården planeras för en restaurang. Där har restaurangägaren redan fått klart med alla tillstånd från länsstyrelsen men måste avvakta detaljplanen för att tomten ska kunna styckas av på ett korrekt sätt.
Kommunen började arbeta med detaljplanen redan 2017 men först nu närmar man sig slutet sedan planerna både gjorts om och överklagats. Just nu ligger alltså ärendet hos Mark- och miljööverdomstolen som troligen kommer att fatta sitt beslut inom en snar framtid.
Men Stefan Arrelid på Naturskyddsföreningen menar att manifestationen den 29 april kommer att genomföras oavsett om de redan har vunnit eller förlorat i domstolen.
– Vi måste vara rädda om de träd vi har. Förtätningen har gjort att alltför många träd redan har försvunnit från innerstan. Vi vill verka för att mer utrymme används för grönska och träd, säger han.