"Tandläkaren är en fara för patienterna"

IVO vill dra in legitimation för en tandläkare i Norrköping som "visar stora kompetensbrister" i sin yrkesutövning.

"Tandläkaren har varit grovt oskicklig i sin yrkesutövning och bör bli av med sin legitimation", menar IVO.

"Tandläkaren har varit grovt oskicklig i sin yrkesutövning och bör bli av med sin legitimation", menar IVO.

Foto: Scott Griessel/Most Photos

Nyheter2019-11-24 06:45

Tandläkaren har, enligt Inspektionen för vård och omsorgs, IVO:s, utredning, varit så "grovt oskicklig vid utövning av sitt yrke" att myndigheten nu vill ta ifrån tandläkaren legitimationen. Detta har de vädjat till Hälso- och sjukvårdens ansvarsnämnd, HSAN, som är den myndighet som beslutar om återkallande av legitimationer.

Om HSAN inte går med på att dra in legitimationen anser IVO att tandläkaren bör få en treårig prövotid, "samt att bilagd prövotidsplan fastställs".

IVO har granskat totalt elva patienter som har varit hos den aktuella Norrköpingstandläkaren. 

Av utredningen framgår bland annat att Norrköpingstandläkaren har utfört kronor och broar på tänder utan att ha haft vetskap om tändernas status. Tandläkaren kritiseras också för att inte ha journalfört behandlingarna. 

Tandläkaren har också skrivit ut antibiotika utan att följa Läkemedelverkets rekommendationer.

– IVO anser att tandläkaren varit grovt oskicklig i samband med rotfyllning av tand på en patient. Även om HS AN inte finner att detta ensamt är en tillräckligt allvarlig försummelse för en återkallelse av legitimation som tandläkare, anser IVO vid en sammantagen bedömning av vad som framkommit i de elva granskade patientfallen samt i besluten i ärendena att bristerna och försummelserna, ur ett patientsäkerhetsperspektivet, är så pass allvarligt att tandläkaren har varit grovt oskicklig i sin yrkesutövning.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!