Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

"Talarlistan är tom", sa Maria Sayeler

Kriser, oro, brister, krig och förbud bildade ett slags röd tråd när politikerna möttes på måndagskvällen i Norrköping.

Fullmäktiges ordförande Maria Sayeler klubbade utan debatt igenom ett beslut som ger Norrköpings kommun möjlighet att förbjuda människor att vistas på vissa platser.

Fullmäktiges ordförande Maria Sayeler klubbade utan debatt igenom ett beslut som ger Norrköpings kommun möjlighet att förbjuda människor att vistas på vissa platser.

Foto: Skärmdump Norrköpings kommun/Widar Andersson

Nyheter2021-04-26 19:24

Kommundirektör Anna Thörn inledde mötet med de folkvalda politikerna i fullmäktige.

– Läget i Norrköping är svårt. Jag känner oro, sa Anna Thörn.  Framförallt var det läget ute i skolorna med ökande och snabb smittspridning, brist på personal och brist på respekt som oroade henne. Hon pekade på vårdnadshavare som kom till skolorna trots att de var Covidsmittade och/eller lämnade smittade barn till verksamheterna.

– Det är brist på respekt att bete sig på det viset, sa kommundirektören. 

Pandemin är inte bara en kris. Pandemin har också fått flera av oss att tänka på andra problem och kriser som kan drabba oss och om hur folk och myndigheter bör planera och förbereda sig för dessa kriser.  Vänsterpartiet har skrivit en motion i ämnet där partiet yrkar på snabba investeringar i ökad beredskap. Motionen fick delvis bifall på måndagskvällen. Richard Tjernström och Fredrik Nestor från kommunens säkerhetsenhet var inbjudna till fullmäktige för att informera politikerna om vilken beredskap som Norrköpings kommun har för kris och krig. En beredskap som enligt Nicklas Lundström (V) och Sophia Jarl (M) kännetecknas av "stora brister."

Fredrik Nestor visade en bild där han med stora bokstäver slog fast att staten INTE tar över ansvaret från kommunen vid kris eller krig. Richard Tjernström berättade därefter om att Norrköpings kommun under "flera år" arbetat med att på olika sätt kunna säkra drivmedel för vitala transporter - hemtjänst, sjukvård, polis, räddningstjänst med mera - om kommunen skulle bli avstängd från leveranser vid en handelskris.

– Tyvärr har det blivit stopp i maskin för det arbetet. Länsstyrelsen (staten) har bestämt att detta är en regional fråga. Och därför har våra förberedelser stannat upp, sa Richard Tjernström. De båda säkerhetstjänstemännens sammanfattande råd till politikerna var att tänka på att bygga "förmågor snarare än planer" när eventuella beredskapsinvesteringar kommer upp till skarpa beslut. 

Samhällsbyggnadsdirektör Anna Selander medverkade även hon på fullmäktigemötet på måndagen. Enligt Anna Selander har läget förvärrats för människor som lever på bidrag och/eller har andra inkomster på låga nivåer. 

– Kommunens bostadssamordning förbereder sig på att behöva hjälpa fler människor till tillfälliga bostäder av olika slag. Hyrorna i det nya beståndet är inte överkomliga för låginkomsttagare och bidragstagare och försörjningsnormen ligger på sådana nivåer att det även är svårt att finansiera boenden på vandrarhem och campingar. Folk ställs helt enkelt på bar backe och socialkontoret gör bedömningen att fler människor kommer att behöva kommunens insatser för att hitta någonstans att bo, sa Anna Selander.

Kommunstyrelsens ordförande Olle Vikmång kom in i handlingen strax före fullmäktiges kaffepaus vid halvsjutiden på måndagskvällen. Han yrkade bifall till förslaget att kommunstyrelsen ska kunna fatta beslut om "förbud att vistas på särskilda platser i kommunen."

– Jag hoppas att vi slipper använda det här verktyget mot människor som inte följer föreskrifterna mot trängsel i samband med pandemin, sa Olle Vikmång. Ingen sa något annat.

Kanske kunde en viss digitalpandemitrötthet anas hos ledamöterna denna måndag? Ordföranden Maria Sayelers vanligaste ord under kvällen var "Vi hör dig inte" vid de tillfällen då någon ledamot begärt ordet. Hennes näst vanligaste mening var "Talarlistan är tom." 

Förbud mot vistelse

Sedan den 11 mars 2021 har kommunen möjlighet att utfärda föreskrifter som förbjuder vistelse i en park, på en badplats eller på någon annan liknande särskilt angiven plats, om det på platsen finns en påtaglig risk för trängsel enligt förordningen (2021:8) om särskilda begränsningar för att förhindra spridning av sjukdomen covid-19. Kommunen ska anmäla sina beslut till Folkhälsomyndigheten. Det är kriminellt att bryta mot föreskrifterna. Polisen kan på plats utdela böter på upp till 2000 kronor.

Karta: Rosen förvaltningshus
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!